Onder meer in restaurants wordt een coronatoegangsbewijs verplicht
NOS NieuwsAangepast

25 september einde aan 1,5-meterregel, wel coronapas in horeca en theater

Vanaf zaterdag 25 september hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond; bijvoorbeeld in de horeca, de bioscoop en het theater.

Dat melden Haagse bronnen aan de NOS, nadat het kabinet urenlang in overleg was geweest in het Catshuis.

In het openbaar vervoer blijft een mondkapjesplicht van kracht, zo bevestigen Haagse bronnen. Maar op het perron en bij de bus- en tramhalte hoeft deze bescherming niet meer op.

De openingstijden voor de nachthoreca, dat zijn cafés, discotheken maar ook fastfoodzaken, worden niet versoepeld. Tussen 24.00 uur en 06.00 's morgens blijft deze horeca dicht. Maar omdat de anderhalvemeterregel verdwijnt, mogen er meer gasten het café met een coronapas in, tot 75 procent van het maximaal aantal bezoekers.

In het betaald voetbal mogen stadions straks weer helemaal worden gevuld. Toeschouwers moeten dan wel een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag overleggen.

Over de evenementensector is nog geen concreet besluit genomen. Er wordt naar een oplossing gezocht en maandag is er nog een overleg. Evenementen mogen wel buiten plaatsvinden, met alleen bezoekers die een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien.

Vaccinatiegraad

Aanstaande dinsdag zullen demissionair premier Rutte en minister De Jonge op een persconferentie alle maatregelen vanaf 25 september bekendmaken. Zondag hebben de meest betrokken ministers in het Catshuis met de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) al een vooroverleg gehad. Het OMT heeft gezegd dat de anderhalvemeterregel alleen kan vervallen met de invoering van een coronatoegangspas in de horeca en de cultuur. Het risico is anders te groot dat kwetsbare mensen ziek worden.

In Nederland is een kleine 80 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. Maar er zijn nog 1,8 miljoen mensen die geen vaccin hebben gehad of bij wie het vaccin onvoldoende bescherming geeft. Om een piek van coronabesmettingen te voorkomen en daarmee de zorg weer te belasten, heeft het kabinet besloten om nog niet alle maatregelen los te laten, zoals in bijvoorbeeld Denemarken wordt gedaan. Het kabinet wil een "beschermlaag" voor kwetsbare mensen, benadrukt een Haagse bron.

(Nacht)Horeca diep teleurgesteld

De evenementenbranche en de nachthoreca hopen vurig op versoepelingen. "Dit is wat mij betreft niet meer te begrijpen", zegt Jeroen van Broekhoven van Nachtbelang, waarin zo'n honderd nachtclubs zijn vertegenwoordigd. Volgens hem is de tijd allang rijp om de nachtclubs weer te openen, aangezien de besmettingscijfers stabiel zijn.

"Ik had echt goede hoop na de demonstratie van gisteren", zegt Van Broekhoven. Zaterdag gingen tienduizenden mensen, in tien verschillende steden, de straat op om het kabinet aan te sporen de evenementensector verder te heropenen. "Ik dacht: hier kan het kabinet niet langer doof voor zijn. Maar dat lijkt toch het geval."

Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert verbijsterd op de uitgelekte kabinetsplannen. "Waar heel Nederland feitelijk al afscheid genomen heeft van de anderhalvemetersamenleving, verzwaart het kabinet de regels voor de horeca. Bovenop de extra drempel, de CoronaCheck-app-controle, komt er ook nog een verlenging van de sluiting voor de hele horeca tussen 24:00 en 06:00 uur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl