De paus bij zijn onthaal in Boedapest AFP

Paus Franciscus heeft vandaag een ongebruikelijk kort bezoek aan Hongarije gebracht. In een mis riep hij tienduizenden aanwezigen op de "armen te openen voor iedereen". Die boodschap wordt gezien als een reactie op onder meer het strenge migratiebeleid van premier Orbán.

Franciscus heeft verschillende keren kritiek geuit op landen die zoals Hongarije een nationalistische en populistische politiek voeren. Ook worden in Hongarije de rechten van lhbti'ers ingeperkt, terwijl de paus toleranter lijkt voor deze groep dan zijn voorgangers. Hij pleit bijvoorbeeld voor het geregistreerd partnerschap voor homo's.

De 84-jarige Franciscus bleef uiteindelijk zeven uur in de hoofdstad Boedapest om een internationale rooms-katholieke bijeenkomst af te sluiten. Vervolgens vertrok hij naar Slowakije, waar hij tot woensdag diverse steden bezoekt.

Begroeting

Vanochtend, na de landing in Boedapest, werd de paus op de luchthaven begroet door de Hongaarse vicepremier Zsolt Semjén, kardinaal Péter Erdo en Hongaarse bisschoppen.

De glimlachende paus zwaaide naar kinderen langs de weg, daarna stapte hij in een auto die hem naar het centrum van Boedapest bracht:

Paus begonnen aan bezoek Hongarije

In het centrum had hij een korte ontmoeting met Orbán, waarbij het gebruikelijke fotomoment vooraf ontbrak. Orbán postte wel een foto op Facebook van de ontmoeting. Daarbij stond de opmerking: "Ik heb paus Franciscus gevraagd om het christelijke Hongarije niet ten onder te laten gaan." De premier heeft bij herhaling verkondigd dat de christelijke identiteit van Hongarije wordt bedreigd door islamitische immigranten.

Het Vaticaan stelde vooraf dat het bezoek van de paus zo kort zou zijn omdat het geen officiële status had. Ook zou de paus alleen zijn uitgenodigd om de bijeenkomst af te sluiten.

STER reclame