ANP
NOS Sport

Nog nooit vertoond: Raducanu (18) vanuit kwalificatietoernooi naar winst US Open

De nieuwe sensatie in de tenniswereld heet Emma Raducanu. De 18-jarige Britse heeft in New York een ongekende reeks voltooid door in de finale van de US Open die andere verrassing van het toernooi, de pas 19-jarige Leylah Fernandez, in twee sets te verslaan: 6-4, 6-3.

Het is de eerste zege voor een Britse vrouw in New York sinds Virginia Wade in 1968, die Billie Jean King versloeg. Maar het is vooral de eerste keer dat een speler vanuit het kwalificatietoernooi doorstoot en het toernooi op haar naam schrijft.

En Raducanu heeft het ook nog eens gepresteerd zonder ook maar één set te verliezen.

Sensationele stunt van 18-jarige Raducanu met winst in US Open-finale

Op voorhand stond al vast dat de winnares van de US Open-finale de geschiedenisboeken in zou gaan als de meeste verrassende kampioen ooit. Of het nou de Canadese Leylah Fernandez (19) zou worden of de Britse Emma Raducanu (18).

Want ook Fernandez was een -relatief- onbekende tiener, met slechts één WTA-titel op haar naam. En zij begon als nummer 73 van de wereld eveneens ongeplaatst aan het vierde grandslamtoernooi van het jaar.

Hingis vs Williams

Door alle verrassingen van de laatste dagen, draaiden de statistici bij de internationale sportpers overuren. Twee ongeplaatste speelsters tegenover elkaar in de eindstrijd - het was nog nooit gebeurd in de Open Era, sinds de professionalisering van de sport in 1968.

Een debutante die zich vanuit het kwalificatietoernooi, als nummer 150 van de wereldranglijst, zonder setverlies plaatst voor de finale? Die zin alleen al herbergt drie unieke feiten. Een finale tussen twee tieners? Vooruit, dat was eerder voorgekomen, maar de laatste dateerde al van de vorige eeuw, toen Serena Williams (17) in 1999 haar eerste van in totaal 23 grandslamzeges boekte in een eindstrijd tegen Martina Hingis (18).

ANP
Leylah Fernandez (19) en Emma Raducanu (18)

Ook Raducanu en Fernandez kregen al die historische feiten mee de laatste dagen, maar ze torsten die ogenschijnlijk niet als ballast met zich mee bij binnenkomst in het Arthur Ashe Stadion, waar ze voor het eerst voor tienduizenden toeschouwers een dergelijk grote partij gingen spelen.

Zenuwen waren nauwelijks te bespeuren bij de tieners, die in een gelijkopgaande eerste set hun sterke spel van de laatste weken voortzetten. Het lichte overwicht was voor Raducanu, die met haar solide service en harde slagen eenvoudiger games naar zich toetrok. Zodra er een rally ontspon, had Fernandez weer de overhand, maar de Canadese had iets te vaak een afzwaaier en liep daardoor achter de feiten aan in die eerste set, die door Raducanu gewonnen werd: 6-4.

ANP
Emma Raducanu

Het was de negentiende set op rij die Raducanu naar zich toetrok in New York, de drie kwalificatieronden meegerekend. Maar wilde ze ook de twintigste binnenslepen en het toernooi winnen, moest ze eerst afrekenen met een meer getergde Fernandez in de tweede set.

De nummer 73 van de wereld, die dit toernooi al slijtageslagen won van Aryna Sabalenka (2), Naomi Osaka (3), Jelina Svitolina (5) en Angelique Kerber (16), stond agressiever op de baan en Raducanu begon foutjes te maken. Fernandez kwam met een break 2-1 voor, maar de Britse knokte zich ondanks het momentum voor Fernandez toch terug en kwam op 3-2.

20 sets

In de daaropvolgende servicebeurt van Fernandez produceerde Raducanu twee fabelachtige winners om er 4-2 van te maken, waarmee ze definitief afstand nam. Op 5-3 sloot ze vervolgens ook haar twintigste set in New York winnend af: 6-4, 6-3. En ze deed het in stijl, met een ace.

Vanaf maandag is Raducanu de nummer 23 van de WTA-wereldranglijst.

Getty
Emma Raducanu

9/11

Voorafgaand aan de finale werd er stilgestaan bij wat er twintig jaar eerder op 11 september gebeurde in New York. En Fernandez stond daar ook in haar dankwoord na afloop nog even bij stil; nota bene op de dag van de eerste eindstrijd tussen twee vrouwen die op die dag in 2001 nog niet eens waren geboren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl