Emmanuel Ohene Boafa tijdens de voorstelling Sea Wall
NOS Nieuws

Belangrijkste toneelprijzen naar Naomi Velissariou en Emmanuel Ohene Boafo

Naomi Velissariou en Emmanuel Ohene Boafo hebben de twee belangrijkste prijzen in de Nederlandse toneelwereld gewonnen, de Louis d'Or en Theo d'Or. De prijzen werden vanavond op het Gala van het Nederlands Theater uitgereikt.

Velissariou krijgt de prijs voor meest indrukwekkende vrouwenrol voor haar rol in Permanent Destruction: Pain Against Fear, dat ze samen met Theater Utrecht produceerde. Haar voorstelling wordt omschreven als 'mindfulness on speed', waarbij op muzikale wijze wordt geprobeerd om samen met het publiek af te rekenen met taboes, pijn en onzekerheid.

"Ze stijgt uit boven het concept van de productie", schrijft de jury over de Belgisch-Griekse theatermaakster. "In gedachten mag je haar aanraken en dat is groots voor een vrouw die bang is voor het leven en voor zichzelf."

Ohene Boafo wordt geroemd om zijn rol in Sea Wall van het Nationale Theater. Daarin vertelt hij het verhaal van een succesvolle fotograaf, die indringende gesprekken voert met zijn schoonvader. De voorstelling komt volgens de jury "snoeihard" binnen, door het "open en liefdevolle spel" van Ohene Boafo.

Mime- en jeugdprijzen

Theaterkoepel VSCD reikt de toneelprijzen jaarlijks uit, maar vorig jaar kon de awardshow vanwege corona niet doorgaan. Daarom werden de nominaties over het theaterseizoen van 2019/2020 samengevoegd met de nominaties van het afgelopen seizoen. De vorige keer gingen acteurs Ramsey Nasr en Hannah Hoekstra er met de Louis en Theo d'Or vandoor.

Vanavond werden meer prijzen uitgereikt. Acteurs Jaap Spijkers (De Zaak Shell) en Sanne Samina Hanssen (Angels in America) wonnen onderscheidingen voor beste bijrollen. De VSCD Mimeprijs ging naar 8:Metamorphosis van Nicole Beutler Projects en de Gouden Krekel voor beste jeugdtheaterproductie ging naar Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl