NOS NieuwsAangepast

Doden bij aardbeving in Zuid-Spanje

In het zuidoosten van Spanje zijn zeker tien mensen omgekomen bij twee aardbevingen. De zwaarste beving had een kracht van 5,3 op de schaal van Richter en is gevoeld tot in de hoofdstad Madrid.

Er zat ruim twee uur tussen de bevingen. Het epicentrum lag in het zuidoosten bij de stad Lorca in de regio Murcia.

Volgens de burgemeester van Lorca zijn de slachtoffers geraakt door brokstukken. Het is niet duidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt.

Een legereenheid van 150 militairen is met speurhonden onderweg naar het gebied om mee te helpen zoeken naar mogelijke slachtoffers onder het puin.

Ingestort

Er is veel schade. Gebouwen zijn deels ingestort, auto's zijn bedolven onder het puin en op tv-beelden is te zien hoe een klokkentoren voor een deel naar beneden komt.

Naar schatting tienduizend van de 90.000 inwoners van Lorca kunnen niet meer terug naar hun woning en moeten de nacht op straat doorbrengen.

Ook een tunnel in de A7 richting Andalusië zou zijn ingestort. Het is nog niet bekend of daar doden zijn gevallen.

Aardbevingsgevoelig

Volgens correspondent Rop Zoutberg is het zuidoosten van Spanje zeer aardbevingsgevoelig. Daar schuren de Afrikaanse plaat en Euraziatische plaat tegen elkaar.

Jaarlijks zijn er zo'n 2500, voornamelijk hele lichte bevingen. De laatste grote beving was in 1999. Toen raakten twintig mensen gewond, er vielen geen doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl