De Scania Gryphus-vrachtwagen van Defensie
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe vrachtwagens van Defensie enkele centimeters te hoog, mogen weg niet op

Het ministerie van Defensie mag met pas gekochte vrachtwagens niet de weg op. Ze blijken gemiddeld 2 centimeter hoger te zijn dan de wettelijke toegestane vier meter. Het gaat om vrachtwagens van het type Scania Gryphus, in combinatie met een speciale container.

Demissionair minister Bijleveld schrijft aan de Tweede Kamer dat ze ontheffing heeft gevraagd zodat de wagens alsnog kunnen rijden voor "bepaalde tijd en specifieke routes in Nederland". Tot die tijd moeten de vrachtwagens stil blijven staan.

Volgens Scania is het waarschijnlijk dat er een ontheffing verleend zal worden vanwege de beperkte overschrijding. De meeste bruggen en tunnels hebben een marge zodat vrachtwagens die iets hoger zijn dan vier meter niet gelijk tot ongelukken leiden. Scania laat weten aan een duurzame oplossing te werken.

Steekproeven

Eerder had de toenmalige staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser (VVD), gezegd dat de trucks met container minder dan vier meter hoog waren en voldeden aan de eisen van de Wegenverkeerswet. Na steekproeven bleek dat toch niet het geval te zijn.

Volgens Defensie speelt het probleem bij 550 dergelijke vrachtwagens met containers. Ze vervangen de huidige vrachtwagens, die meer dan dertig jaar oud zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl