Annemiek van Vleuten wint EK wielrennen 2020 in Plouay AFP

Vandaag beginnen in het Italiaanse Trentino de Europese kampioenschappen wielrennen. Wat staat er de komende vijf dagen allemaal op het programma?

Annemiek van Vleuten verdedigt zaterdag haar Europese titel op de weg. Van Vleuten is de blikvanger in de ijzersterke Nederlandse afvaardiging voor de EK in het noorden van Italië.

De kersvers olympisch kampioene tijdrijden heeft gezelschap van onder anderen Marianne Vos, Demi Vollering, Nederlands kampioene Amy Pieters en Chantal van den Broek-Blaak. Van de grote namen ontbreekt alleen Anna van der Breggen, zij meldde zich af omdat ze "fysiek totaal niet" aan haar normale niveau kwam in de Vuelta.

Van Vleuten komt overigens niet in actie in de tijdrit. Ellen van Dijk en Riejanne Markus verdedigen daar de Nederlandse eer.

De afvaardiging voor de wegwedstrijd bij de mannen bestaat uit Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Ide Schelling, Sebastiaan Langeveld, Niki Terpstra, Koen Bouwman, Nick van de Lijke en Nederlands kampioen Timo Roosen. Julius van den Berg en Jos van Emden rijden de tijdrit.

De selectie van bondscoach Koos Moerenhout krijgt te maken met flinke concurrentie, onder meer Tourwinnaar Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Filippo Ganna en Kasper Asgreen reizen af naar Trentino.

Regerend Europees kampioen Giacomo Nizzolo is niet van de partij.

EK wielrennen 2020: Giacomo Nizzolo wint, voor Arnaud Démare en Pascal Ackermann AFP

Naast de wegwedstrijden en individuele tijdritten, komt Nederland ook in actie op de mixed relay, een van de vrij nieuw onderdelen in het wielrennen. In het mixed relay rijden eerst drie mannen en vervolgens drie vrouwen een ploegentijdrit, over hetzelfde parcours. De tijd van de tweede vrouw aan de finish geldt als eindtijd.

Nederland neemt deel met Vollering, Pieters, Floortje Mackaij, Van Emden, Mollema en Bouwman.

Annemiek van Vleuten op EK wielrennen 2020 in Plouay AFP

Op de afgelopen vier wereldkampioenschappen veroverden de Nederlandse wielrensters steeds het goud in de wegwedstrijd. Anna van der Breggen herhaalde vorig jaar haar succes uit 2018, Chantal van den Broek-Blaak was de beste in 2017 en Annemiek van Vleuten in 2019. Marianne Vos pakte de regenboogtrui al drie keer: in 2006, 2012 en 2013.

"We doen er alles aan om opnieuw de titel mee naar huis te nemen", zegt bondscoach Loes Gunnewijk. "De verwachtingen zijn uiteraard hoog, maar je begint elk kampioenschap op nul."

Programma EK wielrennen

Onderdeel Dag Start Nederlanders
Gemengde ploegentijdrit wo 8 september 14.30 uur Van Emden, Bouwman, Mollema, Vollering, Pieters en Mackaij
Tijdrit vrouwen do 9 september 10.45 uur Van Dijk en Markus
Tijdrit mannen do 9 september 16.00 uur Van den Berg en Van Emden
Wegwedstrijd vrouwen za 11 september 14.25 uur Van Vleuten, Van den Broek-Blaak, Mackaij, Van Dijk, Markus, Pieters, Vollering en Vos
Wegwedstrijd mannen zo 12 september 12.45 uur Mollema, Maas, Schelling, Langeveld, Terpstra, Bouwman, Van de Lijke en Roosen

STER reclame