De uitgang van de tunnel, waardoor de gevangenen wisten te ontsnappen
NOS Nieuws

Zes Palestijnse militanten ontsnapt bij zeldzame gevangenisuitbraak Israël

De Israëlische politie houdt een klopjacht op zes gevangenen die afgelopen nacht uit een zwaarbeveiligde gevangenis in het noorden van het land zijn ontsnapt.

De zes hadden een tunnel gegraven onder een gootsteen in een cel van de Gilboa-gevangenis, vlak bij de grens met de Westelijke Jordaanoever. Ze zouden daarbij hulp van buitenaf hebben gekregen. Zo'n ontsnapping, zeker uit een van de best beveiligde gevangenissen van het land, is zeldzaam.

Op de beelden is te zien dat het een erg krappe tunnel was waar de zes zich doorheen gewurmd hebben:

Israël opent klopjacht na spectaculaire ontsnapping

Vier van de zes gevangenen zaten levenslange gevangenisstraffen uit voor aanslagen op Israëliërs. Een van de voortvluchtigen, Zakaria Zubeidi (46), is een voormalige commandant van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, de gewapende vleugel van de Palestijnse Fatah-beweging.

De anderen zijn lid van Islamitische Jihad. Er zijn geen aanwijzingen dat de mannen een gevaar vormen voor de bevolking, autoriteiten hebben geen instructies gegeven aan burgers om thuis te blijven.

'Ernstig incident'

De politie heeft in samenwerking met het leger direct een grote zoekactie opgezet in Noord-Israël en op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij worden honden en helikopters ingezet en zijn checkpoints in het gebied opgezet. Premier Naftali Bennett noemde de ontsnapping een "ernstig incident". 400 andere gevangenen worden verhuisd naar andere locaties, uit vrees voor meer ontsnappingen.

Naar verwachting zijn de mannen op weg naar de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Daar heeft de Palestijnse Autoriteit, die formeel de Jordaanoever bestuurt, nauwelijks zeggenschap. Palestijnse milities zijn er sterk aanwezig, en komen regelmatig in gevecht met Israëlische veiligheidstroepen.

'Heroïsche actie'

De ontsnapping van de mannen werd met gejuich ontvangen door Palestijnse strijdgroepen. Een woordvoerder van Islamitische Jihad noemde het een "geweldige heroïsche actie, een schok voor het Israëlische veiligheidssysteem". Een woordvoerder van Hamas zei dat "deze actie aantoont dat de strijd om vrijheid van de onderdrukker blijft doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl