Jorginho mist een strafschop tegen Zwitserland
NOS VoetbalAangepast

Europees kampioen Italië struikelt, Engeland blijft dankzij jarige Saka op WK-koers

Italië heeft na de eindzege op het Europees kampioenschap niet meer gewonnen. Een paar dagen na de 1-1 tegen Bulgarije speelde de ploeg van Roberto Mancini zondagavond in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland opnieuw gelijk: 0-0.

Middenvelder Jorginho kreeg vanaf de strafschopstip een uitgelezen kans om Italië op naar een minimale zege te schieten, maar de Italiaan faalde. Jorginho miste tijdens de strafschoppenserie van de gewonnen EK-finale ook al vanaf elf meter.

Italië gaat ondanks de remise wel aan kop in groep C. Zwitserland volgt op 4 punten, met twee wedstrijden minder gespeeld.

België zet grote stap

België heeft na vijf duels in groep E een WK-ticket voor het grijpen. In Brussel schoven de Rode Duivels Tsjechië, dat in Praag nog een punt pakte, met 3-0 opzij.

Het duel in het Koning Boudewijnstadion had veel weg van een kat-en-muisspel. De kat, België, kwam in de achtste minuut al op 1-0. Romelu Lukaku (28), die zijn honderdste interland speelde, maakte op aangeven van Hans Vanaken z'n 67ste interlandtreffer.

Romelu Lukaku viert zijn doelpunt tegen Tsjechië

Weer uit een pass van de fijnbesnaarde Vanaken (hakje) werd het 2-0 door Eden Hazard. De EK-bedwinger van Oranje kreeg na de rust, toen de Belgen wat lakser voor de dag kwamen, een paar kansjes, maar de derde goal viel aan de overkant; na een vloeiende aanval scoorde Alexis Saelemaekers.

België leidt nu in de poule met 13 punten, gevolgd door Tsjechië met 7 punten.

Saka grote man bij Engeland

Engeland blijft op koers voor een WK-ticket. Ook het vijfde kwalificatieduel werd gewonnen, al werd tegen het nietige Andorra pas laat het verschil gemaakt (4-0).

Pas in de laatste twintig minuten maakte Harry Kane de bevrijdende tweede treffer voor Engeland uit een strafschop. Jesse Lingard, die al bijna drie jaar niet had gescoord in de nationale ploeg, maakte er twee en gaf ook de assist bij de laatste treffer van de jarige Bukayo Saka (20).

Harry Kane nadat hij Engeland op 2-0 heeft gebracht

Saka kreeg na zijn gemiste penalty in de strafschoppenserie van de EK-finale een hoop ellende over zich heen, maar stond nu weer met een glimlach op het veld. "Ik hoor fans nu zelfs mijn naam scanderen", glunderde hij. "Het betekent alles voor me dat ik weet dat ze me steunen."

Woensdag kraker Polen-Engeland

Door een late treffer van voormalig Vitesse-spits Armando Broja tegen Hongarije (1-0) volgt Albanië op zes punten, in een duel dat geleid werd door Danny Makkelie.

Polen won met 7-1 van San Marino en nam de tweede plek in groep I weer over. Over drie dagen staat de kraker tegen Engeland op het programma.

Overige uitslagen WK-kwalificatie

Wedstrijden Uitslagen
Duitsland-Armenië 6-0
Spanje-Georgië 4-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl