AFP
NOS NieuwsAangepast

Staatsgreep in Guinee, president vastgezet

Militairen in Guinee hebben president Condé gevangengenomen en zijn regering omvergeworpen. In een korte boodschap die op de staatstelevisie werd uitgezonden, zei een militair dat het plan is om een interim-regering samen te stellen, en dat later meer details volgen.

De militair, kolonel Mamadi Doumbouya, werd vergezeld door acht andere gewapende mensen, en op de achtergrond was de vlag van het land in West-Afrika te zien. Hij zei ook dat de grenzen van Guinee voor een week dichtgaan en dat de democratie van Guinee wordt hersteld. De militairen drongen eerder vandaag het pand van de staats-tv binnen.

"De plicht van een militair is om het land te redden", zei Doumbouya. "We willen de politiek niet langer toevertrouwen aan één man, maar we willen haar aan het volk geven."

AFP
De militairen op de staatstelevisie

Het nieuws volgt op een dag vol onrust in de hoofdstad Conakry. Bij het presidentiële paleis werd vanochtend hevig geschoten en ook op andere plekken in de stad waren schoten te horen. Het ministerie van Defensie zei dat de aanval op het paleis door de presidentiële garde was afgeslagen. Het leger spreekt van "muitende troepen" die achter de aanval zitten.

Of de totale macht in Guinee nu in handen is van de kolonel en zijn groep is niet duidelijk. De 83-jarige president is echter wel gevangengenomen, op een onbekende locatie. Volgens kolonel Doumbouya is hij op een "veilige plaats" en heeft een dokter hem gezien.

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties heeft de actie veroordeeld en wil dat Condé per direct wordt vrijgelaten. Ook de Afrikaanse Unie eist de onmiddellijke vrijlating van de president.

Marokkaans voetbalteam zit vast in hotel

Het Marokkaans voetbalteam zou morgen spelen in en tegen Guinee voor een WK-kwalificatiewedstrijd. De FIFA heeft dat duel uitgesteld "om de veiligheid van alle spelers en wedstrijdofficials te waarborgen". Het team was echter al in Guinee en zit nu vast in het hotel, zegt coach Halilhodzic tegen de Franse sportkrant L'Equipe.

"We zitten in het hotel, we horen de hele dag geweerschoten van dichtbij. We wachten op toestemming om naar de luchthaven te gaan, maar we zijn nu gestrand. Er wacht een vliegtuig op ons, maar we mogen niet weg."

De populariteit van Condé is de laatste maanden fors omlaaggegaan. Hij kwam in 2010 aan de macht bij de eerste verkiezingen sinds 1958, maar ging, tegen de grondwet in, vorig jaar voor een derde termijn als president en won de verkiezingen. Bij protesten daartegen vielen volgens de oppositie tientallen doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl