NOS/Reuters
Paralympische Spelen

In Wekdienst Tokio blikken we iedere ochtend kort terug op de afgelopen paralympische nacht en vooruit naar het resterende dagprogramma van de Nederlandse paralympiërs.

Goedemorgen! Het is de laatste Wekdienst Tokio van de Paralympische Spelen en hoe kan het ook anders dat er ook hier weer een medaille valt te noteren.

Op de slotdag van de Spelen heeft Nikita den Boer een bronzen medaille veroverd op de marathon (T54). De 30-jarige wheeler snelde in een nieuw Nederlands record van 1.38,16 over de finish. Op slechts vijf seconden van de Australische Madison de Rozario die het goud pakte.

Meer goud

"Wat een wedstrijd, super vet!", reageerde Den Boer na afloop. "Na veertig kilometer zat ik in de topdrie, ik dacht wauw dit wordt wel gaaf."

Eerder greep Den Boer net naast het brons op de 5.000 meter en werd zevende op de 1.500 meter. De atlete brengt met het brons het totaal aantal medailles op 59. Drie minder dan vijf jaar geleden in Rio de Janeiro, maar er werd wel een stuk meer goud veroverd de Spelen: 25 om 17.

Eindstand van de medaillespiegel in Tokio NOS

Met die laatste prestatie zit het er nu echt op voor Nederland. De paralympische ploeg kan zich op gaan maken voor de sluitingsceremonie later vandaag in Tokio. Om 13.00 uur Nederlandse tijd sluit Japan de Paralympische Spelen af.

Zwemmer Rogier Dorsman, die bij zijn debuut op de Spelen maar liefst drie gouden medailles won, draagt voor Nederland de vlag het stadion in. Samen met chef de mission Esther Vergeer, de gouden rolstoelbasketbalsters en een tiental atleten wordt het evenement afgesloten.

Vlaggendrager Dorsman: 'Als ik kritisch ben kan het beter, maar Spelen zijn geslaagd'

STER reclame