Geen uitglijders Turkije en Noorwegen tegen zwakste landen in groep Oranje

Turkije en Noorwegen, de voornaamste concurrenten van Oranje in WK-kwalificatiegroep G, hebben in de vijfde speelronde geen averij opgelopen. De Turken wonnen met 3-0 van Gibraltar en Noorwegen was met 2-0 te sterk voor Letland.

Bekijk de samenvatting van Gibraltar - Turkije

Turkije had de nodige moeite om het verschil te maken op het kunstgras van Gibraltar. Al na een minuut ging de bal op de stip, maar het schot van Enes Ünal (oud-speler van NAC Breda en FC Twente) werd gestopt door doelman Dayle Coleing.

Het was de opmaat voor bijna een uur lang frustratie voor de Turken, totdat Halil Dervisoglu de bezoekers dan eindelijk op voorsprong zette. Tien minuten na de treffer van de Rotterdammer maakte Hakan Calhanoglu er 2-0 van, voordat Kenan Karaman in de slotminuten voor de eindstand zorgde. Alle drie waren in de rust gebracht door bondscoach Senol Günes.

Komende dinsdag staat de leiding in de groep op het spel, als Turkije het in de Johan Cruijff Arena opneemt tegen het Nederlands elftal.

Noorwegen kon drie dagen na het gelijkspel tegen Nederland tegen een van de zwakke broertjes uit de poule naar hartenlust aanvallen. Het overwicht was groot, maar doelpunten kwamen maar moeilijk tot stand.

Sterker nog, na een struikelpartij moest de scheidsrechter een handje helpen door de bal op de stip te leggen. Erling Haaland joeg dat buitenkansje in de twintigste minuut onhoudbaar de hoek in, maar daarna wist de sterspeler zijn stempel op het duel niet meer te drukken.

De tweede Noorse goal viel pas 25 minuten voor tijd, middels een geplaatst schot van Mohamed Elyounoussi.