In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Data provincie Gelderland gestolen bij hack, nieuw paspoort voor medewerkers

Alle medewerkers van de provincie Gelderland krijgen de mogelijkheid om een nieuw paspoort aan te vragen na een grootschalige hack. Dat meldt Omroep Gelderland. Eerder deze week maakte de provincie bekend dat buitenlandse hackers bij een extern bedrijf personeelsgegevens van provinciemedewerkers hebben buitgemaakt.

Het externe ICT-bedrijf werd rond 18 augustus gehackt. Volgens de provincie is toen een "fors volume aan digitale data" gestolen waaronder de personeelsgegevens. Het bedrijf werkte aan het aanpassen van digitale personeelsdossiers van 1400 medewerkers.

"Bij de hack zijn enorm veel data gedownload, we weten dus niet wat er allemaal precies is gestolen", zegt een woordvoerder van de provincie. "Om zeker te zijn, krijgen alle medewerkers de mogelijkheid om een nieuw paspoort aan te vragen." Bij de provincie werken ongeveer 1600 medewerkers.

Samenwerking stopgezet

De mogelijkheid van een nieuw paspoort is afgelopen donderdag met het personeel gedeeld tijdens een speciale bijeenkomst. De provincie betaalt de kosten.

Door een nieuw paspoort aan te vragen kunnen de medewerkers het oude paspoort laten registreren als gestolen. "Als iemand dan misbruik maakt van je gegevens, kun je met die registratie aantonen dat jij dat niet bent geweest", aldus de woordvoerder.

De provincie heeft de samenwerking met het gehackte ICT-bedrijf stopgezet. Omdat er nog geen contact is opgenomen met de provincie, vermoeden experts dat de gestolen personeelsgegevens 'bijvangst' zijn. "Ook zijn er vooralsnog geen signalen dat er gegevens uit de personeelsdossiers in de openbaarheid zijn gekomen", aldus de provincie.

Meteen na de hack heeft de provincie aangifte gedaan. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens werd ingelicht.

De provincie is niet de enige Gelderse instantie die de laatste weken slachtoffer is geworden van een hack, ook de hogeschool van Arnhem en Nijmegen werd getroffen. Daar wordt door criminelen nu een geldbedrag geëist.

Advertentie via Ster.nl