Magnus Cort Nielsen heeft in de Ronde van Spanje zijn derde ritzege geboekt. De Deen van Education First troefde in de 191 kilometer lange, heuvelachtige negentiende rit van Tapia naar Monforte de Lemos zes medevluchters af.

Primoz Roglic behield de leiderstrui.

Vluchters blijven peloton voor in Vuelta, Cort pakt derde ritzege Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het regende aanvallen in de beginfase, vooral van renners van ploegen die nog zonder zege waren. Van een omvangrijke kopgroep bleven uiteindelijk zeven man over: Andrea Bagioli, Cort en zijn ploeggenoot Lawson Craddock, Anthony Roux, Quinn Simmons, Oliveira en Andreas Kron.

Craddock trok vervolgens perfect de sprint aan voor zijn teamgenoot en Cort maakte de klus op overtuigende wijze af.

Jakobsen zeker van groen

Achter de koplopers hield DSM het verschil klein om de kansen van hun jonge Italiaanse sprinter Alberto Dainese gaaf te houden. Groenetruidrager Fabio Jakobsen was namelijk al vroeg in de etappe op achterstand gereden.

Jakobsen eindigde vandaag als laatste op ruim 26 minuten van de winnaar, maar kon toch tevreden zijn. Hij is namelijk niet meer in te halen in het puntenklassement. Zijn voorsprong daarin op nummer twee Primoz Roglic bleef namelijk 88 punten en daardoor is hij mathematisch zeker van de groene trui.

Als er geen ongelukken gebeuren, zal Jakobsen zondag in Santiago de Compostela de eerste Nederlander zijn sinds Bauke Mollema in 2011 die de puntentrui in de Vuelta mee naar huis mag nemen.

Slechts vier Nederlanders legden ooit beslag op de groene trui. Jan Janssen deed dat zelfs twee keer (1967 en 1968) en ook Jos van der Vleuten (1966) en Bas Maliepaard (1963) wonnen de trui. In 1988 won Mathieu Hermans liefst zes ritten in de Vuelta, maar moest hij de zege in het puntenklassement aan Sean Kelly laten.

Nummer tien Meintjes valt uit

Rodetruidrager Primoz Roglic beleefde een probleemloze etappe en blijft stevig in de leiderstrui. Dat gold niet voor Louis Meintjes, de nummer tien van het algemeen klassement.

De Zuid-Afrikaanse kopman van Intermarché-Wanty-Gobert was hard op weg naar zijn beste eindresultaat sinds de achtste plaats in de Tour de France van 2017, maar die droom viel in duigen na een zware valpartij. Meintjes was even buiten bewustzijn en verliet de Vuelta in een ambulance.

Later maakte zijn ploeg bekend dat de schade wellicht toch meevalt: uit onderzoek zijn geen breuken naar voren gekomen, maar Meintjes moet de nacht wel doorbrengen in het ziekenhuis.

Uitslag en klassement

STER reclame