NOS NieuwsAangepast

Vissen in IJsselstreek snakken naar water

Vissen in de poelen en wielen rond de IJssel snakken naar water. Door de aanhoudende droogte komt er steeds minder water in de poelen te staan waardoor duizenden karpers, (snoek)baarzen en palingen liggen te spartelen om onder water te blijven.

Staatsbosbeheer gaat de vissen helpen door ze over te plaatsen. De vissen worden met een groot net bijeen gedreven en dan met kleinere netjes opgevist.

Gezondheid

De gezondheid van iedere vis wordt onderzocht. Gezonde vissen worden uitgezet in de IJssel. De exemplaren die er minder goed aan toe zijn worden in wateren van de Visfederatie geplaatst. Daar zullen ze de komende tijd extra in de gaten worden gehouden. Vissen die er erg slecht aan toe zijn worden afgemaakt.

Staatsbosbeheer verwacht dat de hele operatie zo'n twee dagen zal gaan duren.

Paar millimeter

Hoewel het in de rest van Nederland de afgelopen dagen een paar keer flink geregend heeft, is er in het oosten van het land bijna niets gevallen. De paar millimeter neerslag die naar beneden kwam, is niet genoeg om het water in de poelen voldoende te laten stijgen.

Volgens boswachter Tjibbe Hunink moet het water in de IJssel minstens een meter stijgen voor de vissen weer lekker kunnen zwemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl