In de ruit van Marrakech Lounge in Leiden zitten meerdere kogelgaten
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Shishalounge beschoten in Leiden, zeker elf kogelgaten in ruiten

Een shishalounge in Leiden is vanochtend vroeg beschoten. Er zitten zeker elf kogelgaten in de ruiten van de horecazaak. Een persoon raakte lichtgewond.

Buurtbewoners hoorden rond 03.00 uur meerdere harde knallen. Een man die boven de shishalounge woont, werd wakker van het geluid. "Het leek of iemand wilde inbreken, maar er gebeurde dus nog iets gevaarlijkers", zegt hij tegen Omroep West.

"In de ruit zitten flinke inslagen, zowel in de linker- als rechterruit. Achter de ramen ligt glas op de grond en de gordijnen liggen eraf", zegt een verslaggever van de regionale omroep.

De Herenstraat werd door de politie een aantal uur afgezet voor onderzoek. Ook vloog er een politiehelikopter boven de omgeving van de horecazaak. Er zijn nog geen verdachten opgepakt. Wel werd in het dorp Stompwijk een mogelijke vluchtscooter gevonden in een sloot. Die is veiliggesteld voor onderzoek.

De eigenaar van de zaak kan niet bevatten wat er is gebeurd, meldt de regionale omroep. "Ik ben enorm geschrokken. Ik heb totaal geen idee waar dit vandaan komt." Hij zegt niet bekend te zijn met geweldsincidenten en vreest dat de gemeente zijn pand voor lange tijd gaat sluiten. "Dit zal ongetwijfeld geen gunstige gevolgen hebben."

Rommel, herrie, dubbel parkeren

Vorig jaar werd de shishalounge nog op last van de burgemeester gesloten vanwege het overtreden van de coronaregels. Ook in 2015 moest de zaak de deuren al eens verplicht sluiten. Toen trok de gemeente de horecavergunning in, nadat de lounge eerder dat jaar al werd gesloten toen bleek dat de brandveiligheid niet in orde was.

De rechter besloot uiteindelijk dat de zaak weer open mocht, maar buurtbewoners en winkeliers in de straat zien de zaak liever verdwijnen. De beschieting van de Marrakech Lounge is voor hen de druppel van jarenlange overlast door de shishalounge.

"Dit zat er al een tijdje aan te kome"', zegt Nelly Brands namens de winkeliersvereniging tegen de regionale omroep. "Het is vervelend voor de eigenaar hoor, laat ik dat voorop stellen. Maar zo'n club hoort hier gewoon niet in de wijk."

Brands kent de verhalen van de eerdere overlast. "Het gaat dan om rommel, herrie, dubbel parkeren en drugsoverlast. We willen dat de wijk veilig en netjes blijft. We hebben met de eigenaar zelf nooit gedoe gehad, en we hebben het echt geprobeerd. Maar als winkeliersvereniging vinden we dat het nu wel tijd is om de zaak te sluiten."

Advertentie via Ster.nl