Een afzetting bij de supermarkt in Auckland
NOS NieuwsAangepast

Man steekt zes mensen neer in Nieuw-Zeeland, premier spreekt van terrorisme

In Nieuw-Zeeland heeft een man in een supermarkt in Auckland zeker zes mensen neergestoken. Hij werd 24 uur per dag door de politie in de gaten gehouden en gevolgd. Daarom waren er snel agenten ter plekke om hem uit te schakelen.

De man is doodgeschoten. Hij had de Sri Lankaanse nationaliteit, maar woonde al tien jaar in Nieuw-Zeeland. De politie beschouwde hem al vijf jaar als een man die "bijzondere aandacht" verdiende.

Premier Ardern sprak in een persconferentie van een aanslag en zei dat de man gedreven werd door extremisme. Op de vraag van een journalist bevestigde ze dat de man een IS-aanhanger was, maar er waren wettelijk gezien onvoldoende gronden om hem gevangen te zetten.

De man handelde alleen, hij was een lone wolf, zei Ardern:

Premier Ardern over aanslag Nieuw-Zeeland: 'Vreselijk dat dit is gebeurd'

De man reisde vanuit de wijk Glen Eden naar New Lynn, een andere wijk van Auckland, waar hij naar een supermarkt ging. Hij pakte een mes uit een rek en begon om zich heen te steken. De agenten die hem volgden, konden niet voorkomen dat hij zes slachtoffers maakte. Van drie van hen is de toestand kritiek.

De agenten schakelden hem binnen 60 seconden na de eerste messteek uit, zei Ardern. Daarvoor had een bewaker van de supermarkt bezoekers al gezegd dat ze moesten vertrekken.

"Het was weerzinwekkend, het was verkeerd", zei Ardern. "Het was het werk van een individu, niet van een geloof. Alleen hij draagt de verantwoordelijkheid."

Eerste beelden winkelcentrum Nieuw-Zeeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl