In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Twee mensen naar ziekenhuis na vrijkomen chemische stoffen zwembad Joure

In Joure zijn twee mensen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht nadat er chemische stoffen waren vrijgekomen in een zwembad. Eerder meldde de brandweer dat het om twaalf personen ging, maar naar later bleek hebben tien van hen bij het zwembad zelf medische bijstand gekregen. Volgens de brandweer is de situatie inmiddels onder controle.

De brandweer ging in eerste instantie af op een melding van brand. Er zou rook uit de kelder van het gebouw komen, maar eenmaal in het zwembad bleek er geen sprake van brand.

De brandweer dacht dat de rook veroorzaakt werd door een chemische reactie in een machine in de kelder die zout omzet in chloor voor het zwembad. Maar volgens de sportaccommodatie bleek na onderzoek door de technische dienst dat een vastgelopen motor van de blower van het bubbelbad de oorzaak was.

Uit voorzorg werd het zwembad ontruimd. Mensen die in het zwembad of de sporthal waren en buiten stonden, werden warm gehouden met isolatiedekens.

Jongeren kwamen in warmhoudende aluminiumfolie het zwembad uit en moesten zich voor de deur verzamelen:

Zwembad in Joure ontruimd

De twintig tot dertig badgasten werden volgens Omrop Fryslân naar een andere locatie in Joure overgebracht en zijn inmiddels weer thuis. Eigendommen die nog in het gebouw liggen, kunnen ze later komen ophalen.

Advertentie via Ster.nl