ABBA-presentatie
NOS NieuwsAangepast

Na 39 jaar weer samen: ABBA brengt nieuw album uit

De Zweedse band ABBA heeft na 39 jaar een nieuw album uitgebracht. De nummers I still have faith in you en Don't shut me down, die er ook op staan, werden vanavond gepresenteerd in Stockholm. Vanaf 5 november is het album, met ook een speciaal kerstnummer, te koop.

Daarnaast gaat de Zweedse band een reeks concerten geven in Londen, in een stadion dat de band momenteel speciaal hiervoor laat bouwen. De vier bandleden treden daar niet zelf op, maar zijn te zien via levensechte ABBA-hologrammen die op een podium worden geprojecteerd.

In een livestream op YouTube, die wereldwijd te zien was, keken meer dan 200.000 geïnteresseerden naar de presentatie die vorige week werd aangekondigd.

Zo klinkt het nieuwe nummer I still have faith in you:

De band is vijf weken lang bezig geweest met het opnemen van de optredens voor de hologrammen. Benny en Björn, de twee mannelijke leden van de popgroep, moesten hun baard afscheren. "Voor het eerst in ons leven", zeiden de mannen in een interview tijdens de presentatie.

Kijk hier hoe de show met hologrammen gemaakt is:

Zo werd de nieuwe Abba-show ontwikkeld

39 jaar geleden brachten de leden van de popgroep, Agnetha (71), Benny (74), Björn (76) en Anni-Frid (75), voor het laatst samen muziek uit. In 1982 stopte de band die aan de lopende band wereldhits scoorde zoals Mamma Mia, Dancing Queen, The Winner Takes It All, Gimme! Gimme! Gimme! en Waterloo, waarmee in 1974 het Eurovisie Songfestival werd gewonnen.

Na het uiteenvallen van de band gingen de vrouwelijke bandleden Agnetha en Frida solo verder. Benny en Björn richtten zich op het schrijven en componeren van musicals.

In 2016 besloot de groep weer samen te gaan werken en sinds 2018 wordt er nieuwe muziek aangekondigd. "Na zo'n 35 jaar voelden we alle vier dat het leuk zou zijn om de krachten weer te bundelen en de opnamestudio in te gaan. Het was alsof de tijd had stilgestaan en dat we slechts een korte vakantie hadden gehad", schreven de bandleden in 2018 op Instagram.

Hologrammen

Die opnamesessies leidden toen tot twee nieuwe nummers. De release van die nummers werd zonder opgaaf van reden keer op keer uitgesteld, tot vanavond.

In 2016 werd al gesproken over de concertreeks, de zogenaamde ABBA Voyage, die volgens de band "een nieuwe generatie fans in staat stelt ABBA te zien en te horen zoals nog niet eerder is gebeurd".

De man achter het project is Simon Fuller, de bekende Britse muziek- en televisieproducer. Hij maakte midden jaren 90 de Spice Girls groot. Fuller kwam met het idee van de 'ABBA-tars', de levensechte ABBA-hologrammen.

De hologrammen gaan oude nummers van ABBA ten gehore brengen. Ze zingen ook twee nummers van het nieuwe album.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl