NOS Nieuws

Vondst Erasmus MC moet medicijn tegen artrose dichterbij brengen

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben naar eigen zeggen een mijlpaal bereikt in het onderzoek naar artrose. Ze hebben 100 dna-variaties en 77 genen gevonden die het risico op de ongeneeslijke gewrichtsziekte vergroten.

De onderzoekers verwachten dat de vondst op den duur leidt tot een therapie waarmee artrose kan worden genezen of voorkomen. Over acht tot tien jaar moet zo'n therapie er zijn, hopen ze. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Bekend was al dat artrose voor een deel erfelijk wordt bepaald, maar nog niet eerder werd van zo veel dna-variaties en genen vastgesteld dat ze hierbij een rol spelen, zegt Cindy Boer. Zij is een van de hoofdonderzoekers van de internationale studie, 's werelds grootste genetica-onderzoek naar artrose tot nu toe.

De vondst leidde tot een hoopvolle conclusie over een medicijn. "We hebben alle gevonden genen door een medische database gehaald", zegt Boer. "En wat bleek: bij zeker de helft van de genen zijn er bestaande medicijnen op de markt die er invloed op hebben."

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de betreffende medicijnen inderdaad invloed hebben op het ziekteverloop van artrose. Boer heeft daar geen twijfel over, al zullen er wel wat jaren overheen gaan. "Maar ik weet zeker: binnen nu en tien jaar zal er iets zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl