Werkzaamheden in de Nicolaaskapel
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Schilderingen voor keizer Karel V, met fantasiebloemen, weer te zien in Nijmegen

Na een restauratie van een jaar zijn de zestiende-eeuwse schilderingen in de Valkhofkapel in Nijmegen weer te zien voor publiek.

De tekeningen hebben afgelopen jaren te lijden gehad onder wind en regen, die via kapotte ramen en het dak van de kapel naar binnen konden komen. Door het verwijderen van een pleisterlaag, die bij de laatste restauratie halverwege de vorige eeuw is aangebracht, werden nieuwe details zichtbaar. De restaurateurs hebben de details veiliggesteld en zichtbaar gelaten.

De schilderingen komen uit het jaar 1543. Ze zijn gemaakt in afwachting van de komst van Keizer Karel V in 1546. Op de tekeningen zijn plantmotieven en fantasiebloemen te zien.

Schilderingen op het plafond van de kapel

De kapel, ook wel Nicolaaskapel genoemd, is een van de oudste stenen gebouwen van Nederland. De kapel is gebouwd rond 1030 en was onderdeel van de Valkhofburcht. De burcht is in 1796 gesloopt toen Nijmegen stenen nodig had om huizen te bouwen, maar het stadsbestuur wist de kapel te redden. De kapel is nog altijd in gebruik, schrijft Omroep Gelderland.

"Door de afwerkingen zichtbaar te laten, vormen de schilderingen een zeldzame getuigenis van interieurafwerkingen in kerkelijke gebouwen, waarbij de sporen van de tand des tijds niet zijn weggepoetst", stelt de gemeente Nijmegen.

Burgemeester Bruls opent de kapel morgen. Vanaf het weekend zijn de schilderingen te zien voor het publiek.

Advertentie via Ster.nl