NOS NieuwsAangepast

Prinsenvlag bij PVV-raam verwijderd

De twee Prinsenvlaggen die op het PVV-kantoor op het Binnenhof hingen, zijn weggehaald. De omstreden vlaggen hingen maandenlang achter het raam van de werkkamer van PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven.

De vlaggen werden verwijderd, nadat dagblad Spits er vanochtend een foto van had gepubliceerd.

Kamerlid Kortenoeven noemt de Prinsenvlag "een vlag om trots op te zijn", omdat ze het symbool is van "de positieve periode van de Gouden Eeuw".

Reces

Kortenoeven is tijdens het reces niet op het Binnenhof geweest. Hij verklaarde dat hij niet weet waarom de vlaggen zijn verwijderd. Daarvoor verwees hij naar de voorlichter van zijn partij, maar de fractievoorlichter noch partijleider Wilders waren bereikbaar voor commentaar.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman meldde vanochtend op Twitter dat hij de historie van de Prinsenvlag mooi vindt. Tegelijk liet hij weten dat hij het goed vindt dat de twee vlaggen zijn weggehaald, omdat ze zijn besmet door de NSB.

Kortenoeven benadrukt dat de PVV niets met de NSB heeft. "In tegenstelling, we zijn tegen de NSB, maar er is geen reden om de symboliek van Nederland, zoals wij dat graag zien, uit het raam te gooien, omdat iemand met vieze vingers eraan heeft gezeten."

Besmet

De Prinsenvlag, met de kleuren oranje, wit en blauw (oranje-blanje-bleu) werd in de Tachtigjarige Oorlog gedragen door de aanhangers van Willem van Oranje, in de strijd tegen de Spanjaarden. Aan het eind van de jaren dertig werd de vlag als nationalistisch symbool ingelijfd door de NSB.

Mede vanwege dat besmette verleden legde koningin Wilhelmina in 1937 bij Koninklijk Besluit de kleuren rood-wit-blauw vast voor de Nederlandse vlag. De Prinsenvlag is sinds die tijd vooral door extreem-rechtse groepen gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl