Het gedenkteken in Denpasar voor de 202 slachtoffers van de aanslag
NOS Nieuws

Proces tegen drie verdachten aanslagen Bali en Jakarta van start

In de speciale Amerikaanse gevangenis voor terrorismeverdachten in Guantánamo Bay is het proces begonnen tegen drie mannen die worden verdacht van het beramen en plegen van de bloedige aanslag op het Indonesische eiland Bali in 2002. Daarbij vielen 202 doden, De verdachten zijn in 2003 opgepakt in Thailand en zitten in Guantánamo sinds 2006, zonder officiële aanklacht.

De belangrijkste verdachte is de 57-jarige Indonesiër Encep Nurjaman, beter bekend als Hambali. Hij geldt een van de leiders van de Indonesische terroristische beweging Jamaah Islamiyah, die banden heeft met Al-Qaida in Zuidoost-Azië.

Verder staan twee Maleisiërs terecht. De drie hadden eigenlijk in februari al moeten worden voorgeleid, maar vanwege de coronapandemie is het proces uitgesteld.

Het proces gaat naar verwachting lang duren en is juridisch ingewikkeld. Advocaten betogen dat de aanslagen al bijna 20 jaar geleden zijn gepleegd. Het betekent dat getuigen zijn overleden en het lastig is om nog feiten te verzamelen in verband met de beschuldigingen.

Verder geldt voor deze verdachten wat voor alle gevangenen in Guantánamo Bay opgaat: ze zitten vast zonder formele beschuldiging en bekentenissen zijn mogelijk afgedwongen door marteling. De rechter is een Amerikaanse marinecommandant.

Nadat de drie in 2003 in Thailand waren opgepakt, hebben ze eerst enkele jaren in een geheime gevangenis van de CIA gezeten. Daar zijn ze gemarteld, bleek uit een rapport van de Amerikaanse Senaat uit 2014.

Tolk

Waarom het zo lang heeft geduurd voordat de rechtszaak is begonnen is niet duidelijk. Militaire aanklagers hebben in 2017 de officiële aanklacht ingediend, maar die is om onbekende redenen verworpen door het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie dat toeziet op de zaken in Guantánamo Bay.

De advocaten van de Maleisische verdachten betoogden vanmorgen dat hun cliënten hun tolk niet verstaan, die een mengeling van Engels en Maleisisch spreekt. Een tolk die eerder voor hen werkte is nu toegevoegd aan het team van de aanklagers, en met hen heeft hij mogelijk vertrouwelijke informatie gedeeld. Maar volgens de rechter voldoen de tolken aan de eisen die aan hen worden gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl