Wouter Bos
NOS Wielrennen

Wielerbond KNWU verrast met kandidatuur Wouter Bos als voorzitter

Als het aan wielerbond KNWU ligt, wordt oud-politicus Wouter Bos het gezicht van de wielerbond. De voormalig minister en vice-premier is door de achtkoppige vertrouwenscommissie voorgedragen als voorzitter.

Bos moet de opvolger worden van Marc van den Tweel, die per 1 oktober algemeen directeur wordt van NOC*NSF.

Bos werd na een loopbaan in het bedrijfsleven in 1998 namens de PvdA lid van de Tweede Kamer. Als politiek leider van de PvdA was hij minister van Financiën en vice-premier. In 2010 stapte Bos uit de politiek, al was hij als informateur in 2012 nog wel betrokken bij de totstandkoming van het tweede kabinet-Rutte.

Sindsdien was hij onder meer partner bij adviesbureau KPMG en voorzitter van de Raad van Bestuur van het VU Medisch Centrum. Als fervent Feyenoordfan was hij bovendien bestuurslid van de Giovanni van Bronckhorst-Foundation.

Volgens de sollicitatiecommissie is Bos de meest geschikte kandidaat voor het voorzitterschap van de wielerbond. "De commissie is zeer enthousiast over Wouter Bos en is van mening dat hij op basis van zijn ervaring, competenties en persoonlijkheid een zeer sterke kandidaat is", schrijft de commissie.

"Bovendien heeft Bos aangegeven voldoende tijd beschikbaar te hebben voor het vervullen van de functie als voorzitter van de KNWU."

Einde aan bestuurssoap?

Van den Tweel was pas een maand of acht KNWU-voorzitter na een zoektocht die veel weg had van een soap. Hij was de voorkeurskandidaat van het hoofdbestuur als opvolger van Marcel Wintels, die na een periode van veertien jaar in november 2020 afscheid nam.

De voordracht van Van den Tweel, oud-voorzitter van Natuurmonumenten, was echter tegen het zere been van een aantal leden. De wielerbond werd onder meer een gebrek aan transparantie en ondeugdelijke procedures verweten.

Zo werd oud-renner en ploegmanager Gerrie van Gerwen door wielervakbond VVBW als tegenkandidaat naar voren geschoven, maar Van Gerwen trok zich daags voor de verkiezing terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl