Prinses Alexia bij haar vertrek, de foto is gemaakt door haar vader, koning Willem-Alexander
NOS Nieuws

Eerste dag voor prinses Alexia op nieuwe school in Wales

Prinses Alexia heeft vandaag haar eerste schooldag op haar nieuwe middelbare school in Wales. Op het United World College of the Atlantic (UWC), een exclusieve school in de kustplaats Llantwit Major, zal ze de komende twee jaar doorbrengen. Op de school zitten zo'n 350 kinderen van tientallen nationaliteiten.

De school is ondergebracht in een oud kasteel en heeft al heel wat koninklijke leerlingen gehad.

Alexia's vader koning Willem-Alexander ging erheen van 1983 tot 1985. "Er is nooit een geheim van gemaakt dat hij voor zijn vertrek niet lekker in zijn vel zat", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Jozephine Trehy. "Maar het is niet duidelijk of dat bij Alexia ook het geval is.

De Belgische kroonprinses Elisabeth haalde afgelopen jaar haar diploma op het UWC en ook kroonprinses Leonor van Spanje begint er dit schooljaar. Zij deed anoniem haar toelatingsexamen en maakte pas bekend dat ze een Spaanse prinses was nadat ze werd toegelaten.

Eigen beslissing

De tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima ging hiervoor naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, net als haar zussen. De laatste twee jaar van de middelbare school maakt ze nu dus af in Wales. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was dat haar eigen beslissing.

De Rijksvoorlichtingsdienst deelde deze foto op Twitter, die werd gemaakt door koning Willem-Alexander.

De keuze van prinses Alexia om naar Wales te gaan, kan erop duiden dat ze iets meer vrijheid wil, zegt Trehy. "Koningin Máxima zei dat in haar verjaardagsinterview met Matthijs van Nieuwkerk ook zelf, dat Alexia een nieuwsgierig meisje is. 'Ze heeft die nieuwsgierigheid van mij', vertelde Máxima. 'Ze wil nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen ontdekken.'"

Gedeelde kamer

Net als op vrijwel alle middelbare scholen is er een introductieweek gehouden, voordat de officiële lessen begonnen. Alexia deelt met drie andere meiden een kamer in een van de zeven woongebouwen. Alle studenten eten gezamenlijk in een eetzaal van het kasteel.

Naast de standaardvakken kan de ze kiezen uit meerdere extra pakketten, zoals mens en samenleving, kunst, wetenschap en taal en literatuur. Net als alle andere leerlingen moet ze vrijwilligerswerk doen en krijgt ze les in sociale vaardigheden. Ook sporten is een verplicht onderdeel op de school. "En het is leuk om te zien dat Alexia ook haar gitaar mee heeft meegenomen, want het is een heel muzikaal meisje", weet Trehy.

Selectieprocedure

Om te worden toegelaten, moet elke kandidaat-leerling met succes een aantal opdrachten en een interview afronden. De meeste van haar studiegenoten komen, net als de prinses, uit een welgesteld milieu. Hier naar school gaan kost een flinke duit: zo'n 45.000 euro per jaar. Voor wie dat niet kan betalen, zijn er beurzen beschikbaar.

Als Alexia de opleiding succesvol afrondt, krijgt ze een 'internationaal baccalaureaat'. Dat wordt in veel landen erkend en is te vergelijken met het Nederlandse vwo-diploma.

luchtfoto van het United World College of the Atlantic

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl