Postduif Mathieu is de eerste duif met een eigen Strava-account
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Postduif Mathieu eerste duif met eigen account op sportapp Strava

Postduif Mathieu uit Warmond is volgens zijn eigenaar Tijs van der Hulst de eerste duif met een eigen Strava-account. Op het platform delen vooral hardlopers en fietsers hun routes en prestaties, maar sinds kort zijn daar dus ook vluchten van sportduif Mathieu te zien.

De duif heeft een gps-tracker om zijn poot tijdens het wedstrijdvliegen. Daardoor ziet Van der Hulst precies waar zijn duif vliegt en wat hij meemaakt. Zo stopte Mathieu lang bij het Hollands Diep. "Kennelijk kon hij de overkant niet goed zien en durfde hij niet", zegt Van der Hulst tegen Omroep West.

Tijs van der Hulst met zijn postduif en racefiets

Van der Hulst is zelf ook actief op Strava. Op zijn account deelt hij al zijn fietsritten met zijn volgers. De passie voor fietsen en sportduiven wilde hij graag combineren en zo ontstond het idee om zijn duif te voorzien van een gps-tracker en een Strava-account.

Betrouwbare meting

Op het account is ook te zien wat de pieksnelheid en gemiddelde snelheid van Mathieu zijn en hoe laat hij thuis is. Van der Hulst hoopt dat de gps-tracker in de toekomst een rol speelt bij de wedstrijden. Het zou volgens hem een veel nauwkeuriger tijdmeting geven.

Vroeger werd er met een echte klok bepaald welke duif het snelste had gevlogen. Later kwam er een plaat op het duivenhok te liggen die een signaal afgeeft zodra de duif thuiskomt. Met de tracker denkt Van der Hulst een betrouwbaarder meting te kunnen introduceren, vertelt hij aan de regionale omroep.

Maar het zal nog wel even duren totdat alle duiven een gps-tracker hebben. Dus voorlopig hoopt Van der Hulst dat veel mensen Mathieu in de gaten houden op Strava. Én dat zijn grote idool, wielrenner Mathieu van der Poel, postduif Mathieu ook gaat volgen. Want de duif heet niet voor niks Mathieu.

Advertentie via Ster.nl