Lee Perry tijdens zijn optreden in 2008 op het Sziget-festival in Boedapest
NOS NieuwsAangepast

Reggae-grootheid Lee 'Scratch' Perry overleden

Producer, muzikant en zanger Lee "Scratch" Perry is overleden. De Jamaicaan was al geruime tijd ziek en overleed in het ziekenhuis. Hij was 85 jaar.

Rainford Hugh Perry, zoals hij voluit heette, werkte in zijn muziekcarrière samen met grootheden als Bob Marley, The Beastie Boys en Keith Richards.

In Jamaica was Lee Perry een grootheid. Zo werd hij onderscheiden met de Order of Distinction. Minister-president Andrew Holness spreekt van een groot verlies voor het land.

Lee Perry woonde sinds begin dit jaar weer in Jamaica na jarenlang in Zwitserland te hebben gewoond. Hij produceerde gedurende zijn leven duizenden opnames, waaronder meerdere van Bob Marley and the Wailers. Marley woonde zelfs enkele jaren bij hem in huis.

Tuingereedschap als instrument

"Scratch" drukte vooral in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn stempel op muziek. Zo experimenteerde hij met tuingereedschap als instrumenten en gebruikte het geluid van de rook van een joint die uitgeblazen wordt in de microfoon.

Hij zou microfoons onder palmbomen hebben begraven om een bepaald geluid te krijgen. Ook liet hij muziekbanden achterstevoren draaien voor geluidseffecten; iets wat tegenwoordig heel gebruikelijk is. Zijn bijnaam, Scratch, komt van een dans: the chicken scratchdance uit Mexico.

Perry had een eigen studio in zijn achtertuin: Black Ark. Uiteindelijk stak hij naar eigen zeggen de studio in brand in 1980. In een interview met Vice zei hij dat gedaan te hebben omdat de duivel er te vaak was.

Perry had vooral veel invloed op de dub-muziekstroming; ontstaan uit ska en reggae. Hij remixte bestaande muziek en voegde geluidseffecten toe. In 2002 won de Jamaicaan een Reggae Grammy voor het album Jamaican E.T.. Ook werd hij vier keer genomineerd.

Naast muziek hield Perry zich ook veel bezig met kleding. Hij ging vaak opvallend gekleed met veel tierlantijnten en had een opvallende haardracht. Twee jaar geleden was hij nog model voor een Adidas-campagne.

Perry hield zich veel bezig met 'spiritual healing' en sjamanisme, waarin het draait om contact maken met geesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl