Feyenoord niet opgewassen tegen fel FC Utrecht en lijdt eerste nederlaag

Feyenoord heeft voor het eerst dit eredivisieseizoen een klap te verduren gekregen. De Rotterdamse club verloor zondag op bezoek bij een sterk spelend FC Utrecht, dat het grootste gedeelte van de wedstrijd de overhand had en verdiend met 3-1 won.

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Feyenoord

Het is na twee overwinningen - 4-0 bij Willem II en 2-0 tegen Go Ahead Eagles - de eerst competitienederlaag voor trainer Arne Slot. Utrecht boekte zijn tweede zege in drie wedstrijden en is het seizoen met zeven punten goed begonnen.

Feyenoord had het lastig met Utrecht, waar aankoop Mike van der Hoorn in de basis stond in plaats van Mark van der Maarel en Moussa Sylla voor Gyrano Kerk, die bezig is met een transfer en daarom op de tribune zat.

Het lukte Feyenoord niet om grip te krijgen op de thuisploeg, dat met aanvallende intenties en het ontregelen van de tegenstander de meeste aanspraak maakte op de openingsgoal.

'Strafschop' één

Al binnen een kwartier dacht Utrecht een penalty te krijgen, nadat arbiter Dennis Higler vond dat Tyrell Malacia spits Anastasios Douvikas onderuit had gehaald. Simon Gustafson stond klaar om de penalty te nemen, maar de VAR greep in. Vervolgens schoot Quinten Timber na knap twee Feyenoorders uitgekapt te hebben op de paal.

Tegen de verwachting in kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Rechtsbuiten Alireza Jahanbakhsh vond met een uitstekende opening Luis Sinisterra aan de linkerkant. De Colombiaan toonde zijn blakende vorm van dit seizoen: hij kapte Hidde ter Avest uit en schoot in de korte hoek zijn zevende doelpunt van het seizoen binnen (twee in de eredivisie, vijf in de voorrondes van de Conference League).

Feyenoord juicht om de 1-0 van Luis Sinisterra (midden)

Feyenoord dacht zo met een goed gevoel de rust in te gaan, maar kreeg in de slotseconden van de eerste helft een goal om de oren. Douvikas legde een indraaiende vrije trap van Adam Maher goed terug op de vogelvrije Willem Janssen, die van een paar meter simpel kon binnentikken: 1-1.

Strafschoppen twee en 'drie'

Direct na rust liet Feyenoord het duel in slechts drie minuten tijd uit handen glippen. Eerst via een rake kopbal van Sylla uit een corner, die een inzet van Van der Hoorn verlengde (2-1).

Daarna mocht Utrecht-middenvelder Gustafson wél aanleggen voor een penalty, die gegeven was nadat kersvers Oranje-international Malacia de Zweed onderuit had gehaald. Gustafson schoot raak.

Feyenoord dacht vervolgens ook een penalty te krijgen; Guus Til ging onderuit in een duel met Janssen. Higler wees naar de stip, maar werd nu niet gecorrigeerd door zijn assistent achter het videoscherm in Zeist, maar door zijn assistent op het veld.

De Rotterdamse ploeg creëerde nog een goede kans op de aansluitingstreffer via Bryan Linssen, die vanaf elf meter vrij kon inschieten maar naast schoot. Maar achteraf was de conclusie van Slot en Jens Toornstra eenduidig: "FC Utrecht was beter en won verdiend."

'Smaakt absoluut zoet'

Utrecht-aanvoerder Janssen stond na afloop met een grote lach voor de camera - en niet alleen vanwege zijn belangrijke doelpunt. "Een ouderwetse Utrecht-Feyenoord, heerlijk dat je weer eens aan het langste eind trekt in een topwedstrijd. Deze smaakt absoluut zoet."