NOS NieuwsAangepast

Laatste Nederlandse vlucht vertrokken uit Kabul: 'Met pijn in het hart'

De laatste Nederlandse vlucht met ambassadeurs, militairen en evacués is uit Afghanistan vertrokken. Dat meldt demissionair minister Kaag op Twitter. "We leven mee met de mensen die nog niet in veiligheid zijn", schrijft Kaag. "Voor hen heeft ons vertrek ingrijpende consequenties."

Kaag doelt op onder anderen de Nederlanders in Afghanistan die het de afgelopen dagen niet is gelukt om de luchthaven van Kabul te bereiken. Onduidelijk is hoeveel dat er zijn, maar premier Rutte zei vandaag dat het gaat om "een aanzienlijk aantal".

Het aantal mensen dat de afgelopen tijd wél met Nederlandse vluchten is geëvacueerd, is volgens het demissionaire kabinet meer dan 2500. Van hen hadden er 1600 als eindbestemming Nederland.

Steeds meer landen stoppen wegens de verslechterde veiligheidssituatie met het evacueren van hun burgers uit Afghanistan. Zo hebben Duitsland, Canada, Polen en België ook hun militairen en vliegtuigen uit het Afghaanse gebied weggehaald.

De evacuatiestop van de landen komt enkele dagen voor de initiële deadline van 31 augustus.

Andere landen gaan nog wel door met het uitvoeren van vluchten vanaf het vliegveld van Kabul. Zo lijkt het erop dat de Verenigde Staten vooralsnog tot eind augustus met de evacuatiemissie zullen doorgaan, dus nog een paar dagen.

Ook probeert Frankrijk nog enkele honderden mensen weg te krijgen uit Afghanistan. De Britse premier Johnson heeft gezegd dat de Britse evacuaties bijna ten einde zijn.

Zo zag een eerdere evacuatievlucht vanuit Kabul eruit:

De tiende evacuatievlucht vanuit Kabul: zo zag die eruit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl