Dansschoolhouder Khalid A. in de rechtbank
In samenwerking met
RTV Noord

Zeven jaar cel geëist tegen Groningse dansschoolhouder in zedenzaak

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van zeven jaar tegen Khalid A. voor het verkrachten of aanranden van dertien jonge vrouwen in zijn dansschool in Groningen.

De slachtoffers zijn leerlingen, stagiairs en docenten van Groningen Dance Center en waren veelal minderjarig. Volgens het OM zou A. de slachtoffers onder het mom van stretchoefeningen en massages hebben misbruikt.

Volgens de officier van justitie maakte A. misbruik van zijn machtspositie en heeft hij het vertrouwen van zijn slachtoffers ernstig geschaad. Naast de celstraf eist het OM ook een beroepsverbod voor de 38-jarige A. voor een periode van vijf jaar.

Manipulatief

A. spreekt de aantijgingen tegen, al geeft hij in één geval seksueel contact met een minderjarige leerling toe. Hij stelt wel dat de seks vrijwillig was en wist naar eigen zeggen niet dat ze 17 jaar oud was. Volgens hem zijn de aangeefsters uit op een heksenjacht tegen hem.

Twaalf van de dertien slachtoffers namen vandaag in de rechtbank het woord. Ze zetten de dansschooleigenaar neer als een berekenende, manipulatieve man, die hen tijdens de kwetsbaarste momenten in hun leven heeft misbruikt, schrijft RTV Noord.

"Je hebt ons vertrouwen geschonden", vertelde een van de slachtoffers. "Als ik stil was gebleven, liepen veel meiden nog rond met gevoelens van schaamte en angst. De dansschool was mijn tweede thuis. Jij hebt dat verwoest."

Met mooie woorden prees je ons de hemel in, maar je daden waren de hel op aarde.

Een van de slachtoffers

"Het jaar 2020 was een rampjaar voor mij, waarin elke vorm van levensvreugde mij is ontnomen", zei een ander. "De twee dingen waar ik het meest van hield en houd zijn van me afgenomen. Mijn passie voor dansen is me afgenomen en mijn moeder kwam aan kanker te overlijden. Allemaal binnen anderhalve maand."

Volgens het slachtoffer is haar moeder met zorgen over haar komen te overlijden. "Ze had namelijk lucht gekregen van de situatie op de dansschool en ik heb deze heel oppervlakkig beantwoord. Dat is een situatie die ik door jouw toedoen voor de rest van mijn leven met mij mee moet dragen."

Weer een ander slachtoffer: "Je maakte onopvallend misbruik van onze talenten. Met mooie woorden prees je ons de hemel in, maar je daden waren de hel op aarde."

PTSS

Een deel van de vrouwen zegt een post-traumatische stressstoornis (PTSS) te hebben opgelopen. Een van de slachtoffers zegt dat A. haar naar de dansschool lokte om "zogenaamd wedstrijdkleding te passen".

"Sinds deze dag is mijn leven veranderd", vertelde ze. "Je hebt mij gemanipuleerd en enorm onder druk gezet. Ik durfde daarna niet over straat, ik durfde ook na je aanhouding 's avonds niet meer naar buiten. Ik heb PTSS, allemaal door die ene verschrikkelijke dag omdat jij je behoeftes niet voor je kon houden."

Advertentie via Ster.nl