Rafael Bogaerts in actie voor België in Tokio

'Grootschalige fraude: 3x3 basketballers België organiseerden 27 fictieve toernooien'

De 3x3 basketballers van België hebben mogelijk grootschalige fraude gepleegd om de Olympische Spelen van Tokio te halen. Volgens de Belgische krant De Standaard organiseerde de ploeg fictieve toernooien om zo genoeg punten te verzamelen om aan de kwalificatiewedstrijden voor de Spelen mee te mogen doen.

De Standaard schrijft informatie te hebben ingezien waaruit blijkt dat de 3x3 Lions, zoals de bijnaam van de ploeg luidt, tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 in totaal 27 toernooien organiseerde die nooit zouden hebben plaatsgevonden. Het zou gaan om lokale toernooien waarbij telkens acht ploegen gespeeld zouden hebben.

Door de punten die de Belgische ploeg daarmee verzamelde stegen ze op de wereldranglijst, mochten ze meedoen aan de kwalificatiewedstrijden voor Tokio en wisten ze zich uiteindelijk ook te plaatsen.

Jessey Voorn in actie tegen Nick Celis tegen Belgie op de Olympische Spelen van Tokio

Zonder de fictieve resultaten hadden de Belgische 3x3 basketballers niet in Tokio gestaan, zegt een anonieme bron tegen De Standaard. "Als het klopt dat die wedstrijden niet hebben plaats­gevonden, gaat het om grootschalige fraude waarbij de integriteit van het 3x3 basketbal op het spel staat", zegt hij.

Op de Olympische Spelen eindigde België knap als vierde. In de poulefase van het olympische toernooi won de ploeg met 18-17 van Nederland en versloeg het ook de latere kampioen Letland.