'Honderden asielkinderen dreigen zonder ouders op te moeten groeien'
Door nieuw beleid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dreigen honderden asielkinderen in Nederland zonder hun ouders op te moeten groeien. Dat schrijft NRC op basis van IND-stukken die de krant heeft ingezien.
Het nieuwe beleid heeft betrekking op de gezinshereniging van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Zij gelden sinds november niet langer als alleenstaand, wanneer ze na hun aankomst in Nederland door een ander familielid, zoals een tante of neef, zijn opgevangen. Ze hebben daarom sinds kort, als ze in Nederland mogen blijven, niet automatisch het recht op hereniging met hun ouders, broers en zussen. Volgens NRC worden nu al zo'n 200 kinderen door de regel getroffen.
Met de nieuwe regel moet een einde worden gemaakt aan het vooruitsturen van minderjarige kinderen door ouders, die zo hopen makkelijker asiel in Nederland te kunnen krijgen. De afgelopen jaren zijn vele duizenden kinderen voor dit doel ingezet, schrijft de krant. Wel daalde het aantal alleenstaande kinderen dat hier asiel aanvroeg de afgelopen jaren sterk: van 3860 in 2015, het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, tot 985 vorig jaar.
Twijfels over juridische haalbaarheid
Bronnen melden tegen NRC dat demissionair staatssecretaris van Justitie Broekers-Knol de maatregel tegen het advies van de IND-top heeft doorgedrukt en dat juristen van de immigratiedienst grote twijfels hadden bij de juridische haalbaarheid ervan. De Tweede Kamer is niet over het nieuwe beleid geïnformeerd, schrijft de krant.
Asieladvocaat Corrien Ullersma heeft ook grote twijfels bij de juridische haalbaarheid van het beleid. "Het begrip alleenstaand staat ook vermeld in de gezinsherenigingsrichtlijn van het Europese recht. En daar is Nederland heel hard aan verbonden", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik verwacht niet dat een rechter ermee akkoord zal gaan."
Maar het traject naar een rechtbank kan lang duren, zegt de advocaat. En in de tussentijd zit het kind zonder ouders. "Dan ben je zo een jaar of anderhalf jaar verder. Je moet de aanvraag door, je moet in bezwaar bij de IND en pas daarna kan je naar de rechtbanken, en die worden al overspoeld met zaken."