Verbrande naaldbomen op Evia
NOS Nieuws

Inkomen Griekse harsverzamelaars verwoest door brand: 'We zijn verloren'

De hevige natuurbranden in Griekenland hebben op het eiland Evia het werk van vele generaties in de as gelegd. Duizenden Aleppo-dennen die hars opleverden waarmee honderden gezinnen hun geld verdienden, zijn in de as gelegd. Ook veel bijenkorven met bijenkolonies die van generatie op generatie zijn gekweekt, zijn door het vuur weggevaagd.

De schade heeft niet alleen invloed op de oogst van dit jaar, zeggen harsverzamelaars en imkers, maar ook op de komende generaties. Want als er nieuwe bomen worden geplant, duurt het nog zeker twintig jaar voordat daar hars van kan worden getapt.

"Het is voorbij. Alles is in de as gelegd", zegt harsverzamelaar Chistos Livas tegen persbureau AP.

Hij moet een gezin met vier kinderen onderhouden, maar is nu zijn bron van inkomsten kwijt:

Honderden Grieken op Evia zijn inkomsten kwijt na bosbranden

'Ramp van bijbelse proporties'

Begin augustus woedden op meerdere plekken in Griekenland bosbranden, veroorzaakt door hitte en langdurige droogte. Het duurde bijna anderhalve week voordat de branden op Evia, een eiland ter grootte van de provincie Overijssel, onder controle waren. Een lokale burgemeester noemde het "een ramp van bijbelse proporties".

Honderden bewoners en toeristen moesten worden geëvacueerd en overal op het eiland brandden huizen af. Tienduizenden hectaren bos en landbouwgrond gingen verloren.

Ook een beroemde 2500 jaar oude olijfboom op Evia ging in vlammen op:

"Ik heb nergens meer bomen staan. Ik had hier 59 bomen die ik kon aftappen en verderop nog 90. Ze zijn allemaal verbrand", zegt Livas. "Misschien staan er zuidelijker nog bruikbare bomen. Maar dat is de brandstof voor de autorit niet waard, dan verdien ik niks meer. Wie hier is achtergebleven, is verloren."

Net als veel van zijn dorpsgenoten leerde Livas de techniek van het verzamelen van hars van zijn vader, die het op zijn beurt weer van zijn vader had geleerd. Hij kan niet lezen en schrijven, en heeft nooit ander werk gedaan. Daarom ziet hij weinig mogelijkheden voor zichzelf. "Of de overheid helpt, of God, als Hij helpt. Of migratie."

Compensatie

Hars wordt gebruikt voor het maken van allerlei producten, zoals kunststoffen, cosmetica, verf en oplosmiddelen. Het noorden van Evia, het op een na grootste eiland van Griekenland, leverde ongeveer 80 procent van de dennenhars die in Griekenland wordt geproduceerd, en ruim de helft van de dennenhoning, aldus de lokale bevolking.

De Griekse regering heeft toegezegd alle slachtoffers te helpen. Maar volgens de bewoners is geen enkele vergoeding afdoende om het verlies van de bron van hun levensonderhoud te compenseren.

Veel imkers slaagden er niet in hun bijenkorven te redden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl