Henri op een satellietfoto van vandaag
NOS NieuwsAangepast

Orkaan Henri vandaag aan land, noodtoestand in delen New York en New England

Gouverneur Cuomo van New York heeft de noodtoestand uitgeroepen voor delen van zijn staat. De tropische storm Henri die vanuit het Caribisch gebied naar het noorden trekt, is veranderd in een orkaan. Bewoners van kwetsbare gebieden is aangeraden om direct te vertrekken.

Henri komt volgens de laatste verwachtingen de komende dag aan land in New York en New England, een regio in het noordoosten van het land. Het oog trekt over Long Island, de landtong ten oosten van de stad New York. De treinen rijden daar niet meer.

Ook in Connecticut is de noodtoestand uitgeroepen. De gouverneur van die staat raadt iedereen aan om een schuilplaats op te zoeken.

De orkaanwaarschuwing geldt ook voor het zuidoosten van New England. Als Henri hier aan land komt, is het voor het eerst in dertig jaar dat dit deel van de VS door een orkaan wordt getroffen.

Henri komt naar verwachting morgenavond aan land

Cuomo waarschuwde dat verder landinwaarts problemen kunnen ontstaan door harde wind en zware regenval. Ook kan de elektriciteit uitvallen.

In 2012 richtte orkaan Sandy grote schade aan in New York. Er vielen vele tientallen doden en de schade liep in de miljarden euro's. Daarna zijn plannen gemaakt om herhaling te voorkomen, maar niet alle projecten zijn al klaar.

Cuomo bracht Sandy in herinnering om de bewoners van zijn staat duidelijk te maken wat zou kunnen gebeuren.

Grace veroorzaakt overstromingen in de Mexicaanse deelstaat Veracruz

In Mexico heeft orkaan Grace al veel schade aangericht. Dat gaat gepaard met wateroverlast en modderstromen. Zeker acht mensen zijn omgekomen, onder wie zes leden van een familie.

De gouverneur waarschuwt dat rivieren buiten hun oevers kunnen treden. Meer dan een half miljoen mensen zitten zonder stroom.

Grace is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl