De flat in Amsterdam-West
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Brandstichting in flat Amsterdam, mogelijk lhbti-geweld

In een flat in Amsterdam-West heeft vannacht een brand gewoed. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Het lijkt erop dat er een verband is met regenboogvlaggen in de flat.

De brand ontstond rond 05.30 uur op de achtste etage. Ook bij andere woningen waar een regenboogvlag hangt, is geprobeerd brand te stichten. In de flat wonen voornamelijk studenten en er is een hostel gevestigd.

Het vuur was na een uur onder controle. Vier mensen zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een gezin met twee kinderen, meldt een woordvoerder van de brandweer. Vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van een balkon worden gered.

Noodopvang

Uit voorzorg werd de hele flat ontruimd. "De rook kwam mijn kamer in en ik werd er wakker van", zegt een bewoner. "Ik hoorde mensen schreeuwen dat er brand was en iemand 'help' roepen. Toen ben ik naar buiten gevlucht."

Bewoners en gasten zijn eerst opgevangen in een moskee in de buurt. Nu kunnen ze terecht op het stadsdeelkantoor van Bos en Lommer.

In de flat zijn eerder incidenten geweest bij woningen waar een regenboogvlag hing, meldt AT5. In de afgelopen weken zijn onder meer Pride-posters en papieren regenboogvlaggetjes in brand gezet.

Een reactie op eerdere brandstichtingen in de lift van de flat

Eigenaar DUWO is erg geschrokken van de brand. Eerder stuurde het al een brief aan de bewoners over "meerdere beschamende uitingen van intolerantie" in het wooncomplex. "Verder willen we benadrukken dat we sancties zullen opleggen als we erachter komen dat een of meer bewoners zelf verantwoordelijk is/zijn voor genoemde uitingen."

DUWO zegt niet te weten of de brand van vanochtend te maken heeft met de eerdere incidenten. "Het onderzoek van de politie en de brandweer loopt nog en wachten wij af."

Het COC veroordeelt het geweld ook en wil dat er maatregelen worden getroffen. "Het vermoeden is dat de brandstichting te maken heeft met het ophangen van regenboogvlaggen. Absurd natuurlijk", zegt voorzitter Astrid Oosenbrug in een verklaring. "Het is hoog tijd dat bedreigingen, intimidaties en geweld tegen leden van onze gemeenschap worden aangepakt. De politie moet dit incident tot op de bodem toe uitzoeken, zodat de daders worden opgespoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl