ANP
NOS Voetbal

De Rotterdamse renaissance: Feyenoord speelt Elfsborg van de mat

Feyenoord heeft een enorme stap richting de groepsfase van de Conference League gezet. De energiek spelende ploeg van Arne Slot liet in de eerste wedstrijd van de play-offs geen spaan heel van het Zweedse Elfsborg: 5-0.

Sinds het bijna-debacle tegen het Kosovaarse Drita in de tweede voorronde is er in De Kuip een heuse renaissance aan de gang. In vergelijking met vorig seizoen spat bij dit Feyenoord de bezieling en spelvreugde ervan af.

Onvermoeibare Sinisterra

Onder vocale leiding van een kolkende Kuip drukte Feyenoord het armoedig spelende Elfsborg meteen naar achteren, waarbij vooral de onvermoeibare Luis Sinisterra een grote rol speelde.

De Colombiaan was aan de linkerkant in samenwerking met Tyrell Malacia ongrijpbaar voor de Zweedse verdedigers. Sinisterra kopte na 25 minuten de 1-0 binnen, waarna de van een liesblessure herstelde Alireza Jahanbakhsh er vijf minuten later 2-0 van maakte na een overstapje van Marcos Senesi.

Vervelend gedrag

Elfsborg, de Zweedse nummer twee van afgelopen seizoen, onderscheidde zich vooral met vervelend gedrag.

Zo schoot linksback Simon Strand na de 1-0 een bal onnodig de tribune in en trok hij in de loop een televisiecamera omver. Jahanbakhsh hielp de dienstdoende cameravrouw vervolgens om de camera weer omhoog te trekken.

Strand kreeg enkel een verbale reprimande van de Engelse arbiter Craig Pawson.

ANP
Alireza Jahanbakhsh ontfermt zich over een omgevallen televisiecamera tijdens Feyenoord-Elfsborg

Sinisterra maakte vlak voor rust, na een razendsnelle aanval en via een fraaie breedtepass van Bryan Linssen, er 3-0 van met een hard schot.

Wie dacht dat de ploeg van Slot het in de tweede helft rustiger aan ging doen, had het flink mis. De mee opgekomen Marcus Pedersen bediende in de 47ste minuut de ontembare Sinisterra, die al vallend de 4-0 met het hoofd maakte.

Linssen deelde eveneens mee in de feestvreugde door in de 58ste minuut uit de kluts de 5-0 hard binnen te schieten.

ANP
Vreugde bij Bryan Linssen en Luis Siniterra na weer een goal van Feyenoord

Elfsborg-middenvelder Frederik Holst was de Zweedse vernedering vervolgens helemaal zat en botvierde zijn frustraties met de onderkant van zijn schoen op de rechterkuit van Sinisterra. Holst kreeg zijn tweede gele kaart en kon vertrekken.

Domper

Feyenoord deed het rustiger aan en kreeg nog een tegenvaller te verwerken met een directe rode kaart voor Justin Bijlow, die na een botsing met de doorgebroken Marokhy Ndion van het veld werd gestuurd.

Het was een domper op een verder heerlijke Europese avond voor Feyenoord.

Toornstra: 'Galavoorstelling is een groot woord'

Jens Toornstra vond de omschrijving 'galavoorstelling' een beetje te gortig na de ruime zege. "Maar ik denk dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld en terecht met 5-0 hebben gewonnen."

Toornstra na ruime zege Feyenoord: 'Galavoorstelling vind ik een groot woord'

"Het spel dat we willen spelen, komt er nu uit", aldus Toornstra. "We leggen er veel energie in en slagen erin onze wil op te leggen aan de tegenstander. We willen naar negentig minuten volle pressie toe, maar daar kwam het nu niet van."

Slot: 'Ik mag niet klagen, het was uitstekend'

"Het was uitstekend, op de laatste tien minuten na", oordeelde Feyenoord-trainer Arne Slot. "Als je Europees gezien met vijf goals verschil wint, is dat tegen elke tegenstander knap. Dus ook tegen deze tegenstander."

Slot na 5-0: 'Ik mag niet klagen, het was uitstekend'

"We hebben al best veel wedstrijden gespeeld en het was niet voor het eerst dat ze dit hebben laten zien. Dus ik was niet verrast. We wilden heel graag in de play-offs komen en als je dan na één wedstrijd met 5-0 voorstaat, mag je niet klagen."

Het enige waar Slot wel over mocht klagen, was de onhandige rode kaart voor Bijlow. Was die kaart terecht? "Hij geeft aanleiding voor een rode kaart. Hij houdt zich wel in en die jongen maakt slim gebruik van de situatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl