De 82-jarige Shailendra Kumar Upadhyay is tijdens zijn poging de oudste beklimmer van de Mount Everest te worden, gestorven door hoogteziekte. De Nepalese oud-minister bezweek gisteravond op 5800 meter hoogte.

Upadhyay wilde het record breken van de Nepalees Bahadur Sherchan, die in 2008 op 76-jarige leeftijd de berg bedwong.

Gisteravond moest hij echter noodgedwongen terugkeren naar een basiskamp. Zijn medeklimmers gaven hem water en zuurstof nadat hij was ingestort, maar konden hem niet meer redden. Hoogteziekte, veroorzaakt door een sterk verlaagde atmosferische druk en vermindering van zuurstof, is een veelvoorkomende doodsoorzaak voor bergbeklimmers in Nepal.

Politiek

Upadhyay heeft een rijk politiek verleden. Als jonge politiek activist sloot hij zich aan bij de beweging van Mahatma Gandhi tegen de Engelse overheersing in India. In 1960 werd hij gevangengezet omdat hij protesteerde tegen koning Mahendra. Daarna nam hij zitting in de Nepalese regering.

Na zijn jaren in de regering werd Upadhyay tussen 1972 en 1978 vertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. Van 1986 tot 1990 was hij minister van Buitenlandse Zaken.

Premier Jhala Nath Kanal zegt geschokt te zijn door de dood van de oud-minister en spreekt over een "tragisch verlies voor de natie". Upadhyay's lichaam wordt per helikopter naar Kathmandu gebracht.

STER reclame