Natasja Nijman met het kaartje dat ze als vijfjarige de lucht in stuurde. RTV Oost

Na twintig jaar is een briefje aan een ballon toch nog bij afzender Natasja Nijman (25) uit Enschede teruggekeerd. Als vijfjarig meisje deed ze mee aan een ballonnenwedstrijd. Dit weekend werd ze verrast; het kaartje dat ze aan haar ballon knoopte viel na al die jaren op de deurmat.

Het was jarenlang een traditie in het Overijsselse Haaksbergen: ballonnen oplaten tijdens Koninginnedag. Ook in 2001 werd er een ballonnenwedstrijd gehouden. Samen met haar ouders en honderden andere kinderen uit het dorp liet Natasja destijds op het plein voor de kerk een ballon op met een kaartje. Het kaartje had door de vinder teruggestuurd moeten worden, maar Natasja zag het nooit meer terug.

"Tot er vorige week een brief op de mat viel bij mijn ouders in Haaksbergen. Mijn vader, moeder en vriendinnen begonnen al te speculeren, ze dachten dat het een liefdesbrief was van een stille aanbidder uit Duitsland", zegt ze lachend tegen RTV Oost.

Jarenlang in de kelder?

Duitsers uit Hoogstede, een dorp dat hemelsbreed vijftig kilometer van Haaksbergen ligt, vonden het kaartje in hun kelder. "Vermoedelijk weten ze niet eens dat het al twintig jaar geleden de lucht in is gegaan. Het zou me niet verbazen als ze het destijds zijn vergeten terug te sturen en het nu alsnog op de post hebben gedaan", vertelt Natasja aan de regionale omroep. Het mailadres van de Duitsers stond op de kaart, dus ze heeft meteen een boodschap gestuurd. "Nu is het afwachten. Ik ben heel benieuwd waar het kaartje de afgelopen jaren heeft gelegen."

Natasja maakt geen kans meer om de ballonnenwedstrijd te winnen. "Ik heb nog wel gekeken op internet of het Oranjecomité Haaksbergen nog bestond. Maar helaas! Ik vind het in ieder geval heel leuk en bijzonder om het kaartje na zoveel jaar weer in de handen te hebben."

STER reclame