1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Oppositieleider wint presidentsverkiezingen Zambia

De presidentsverkiezingen in Zambia zijn gewonnen door oppositieleider Hakainde Hichilema. De kiescommissie heeft bekendgemaakt dat hij een ruime zege heeft behaald op zittend president Edgar Lungu. Die heeft zijn nederlaag erkend.

De 59-jarige Hichilema is een voormalig zakenman die al vijf keer vergeefs een gooi deed naar het presidentschap in het Afrikaanse land. De laatste keer, in 2016, werd hij nipt verslagen door Lungu. Maar die verloor de afgelopen jaren de gunst van de kiezer, onder meer vanwege de hoge inflatie, corruptie, mensenrechtenschendingen en de grote schulden waarin hij het land heeft gestoken.

Hichilema van de Verenigde Partij voor Nationale Ontwikkeling beloofde in de verkiezingscampagne de economie uit het slop te halen. Het leverde hem vooral onder jongere kiezers veel stemmen op bij de verkiezingen van donderdag. Hij kreeg volgens de kiescommissie 2,8 miljoen stemmen. Lungu bleef steken op 1,8 miljoen.

Constitutionele Hof

Lungu zei kort na de verkiezingen dat de stembusgang niet vrij en eerlijk was geweest en dat hij overwoog een eventuele nederlaag te zullen aanvechten. Zo zou geweld zijn gepleegd tegen aanhangers van zijn partij Patriottisch Front.

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie lieten een ander geluid horen. Zij zeiden dat staatsmedia de oppositie hebben benadeeld en wezen erop dat rond de verkiezingen sociale media op slot gingen, in een kennelijke poging om jonge kiezers tegen te werken.

Nu de uitslag er is, heeft Lungu gezegd dat hij zich erbij neerlegt. In een korte verklaring op tv feliciteerde hij Hichilema en zei hij dat hij de macht op een vreedzame manier zal overdragen.

AFP
In Lusaka gingen aanhangers van Hichilema de straat op

Honderden aanhangers van Hichilema gingen vannacht in de hoofdstad Lusaka de straat op om de uitslag te vieren. Hichilema heeft zijn aanhangers opgeroepen om de rust te bewaren. "We hebben gekozen voor een beter Zambia, dat vrij is van geweld en discriminatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl