NOS Sport

De Vries in slotrace gekroond tot wereldkampioen Formule E

Autocoureur Nyck de Vries heeft het wereldkampioenschap in de Formule E op zijn naam geschreven. De 26-jarige Fries ging als klassementsleider de laatste race in en had in Berlijn aan een achtste plaats genoeg om de titel in de wacht te slepen.

De laatste EPrix werd gewonnen door de Fransman Norman Nato, voor de Engelsman Oliver Rowland en de Belg Stoffel Vandoorne, ploeggenoot van De Vries bij het team van Mercedes.

De Vries won in Saudi-Arabië de eerste race van het seizoen en was vervolgens ook een keer de beste in Valencia. In de voorlaatste race van zaterdag in Berlijn werd hij slechts 22ste en laatste, waarna nog veertien coureurs aanspraak konden maken op de wereldtitel.

Concurrentie valt weg

De Vries zag bij de start een van zijn grootste concurrenten, Mitch Evans, niet wegkomen. De Jaguar van de Britse nummer vier in de WK-stand werd vervolgens ook nog geraakt door de Zwitser Edoarda Mortara, de nummer twee uit de WK-stand, waarna de race werd stilgelegd. Beide concurrenten van De Vries konden niet verder.

Nyck de Vries

Na de herstart schoot een andere concurrent, de Brit Jake Dennis, bij een inhaalactie meteen van de baan, waardoor geen enkele uitdager van de Mercedes-coureur nog voor hem reed. De Vries, die bij de herstart als twaalfde was vertrokken, rukte nog op naar de vierde plaats.

Mercedes ook kampioen

Onder toeziend oog van Toto Wolff, de baas van Mercedes in de Formule 1, stelde De Vries met een achtste plaats zijn titel zeker. In de titelstrijd bleef De Vries Mortara en Dennis voor. Robin Frijns werd vijfde. Het Mercedes-team van De Vries werd ook wereldkampioen. "Ik heb hier geen woorden voor", zei een emotionele De Vries na afloop.

De Formule E sloot zijn zevende seizoen af. De Vries reed voor het tweede jaar mee. Vorig seizoen kwam hij niet verder dan plaats elf in het eindklassement. Twee jaar geleden pakte De Vries de titel in de Formule 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl