Premier Ariel Henry van Haïti tijdens een persconferentie over de aardbeving AFP

Premier Ariel Henry van Haïti zegt dat ziekenhuizen worden overstelpt met gewonden en dat zorgpersoneel de druk nauwelijks aankan. "De vraag om hulp is enorm", zei hij. "We moeten zorgen voor de gewonden, maar er is ook behoefte aan voedsel, tijdelijk onderdak en psychologische ondersteuning", zei Henry.

De premier is vannacht Nederlandse tijd aangekomen in het rampgebied. Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen voor zeker een maand. Henry wacht met het vragen om hulp van de internationale gemeenschap totdat de omvang van de schade duidelijk is.

Vanuit het vliegtuig maakte premier Ariel Henry foto's van het rampgebied en plaatste die op Twiiter:

Het Rode Kruis is op dit moment in de getroffen gebieden om te helpen. "Het belangrijkste is om zoveel mogelijk overlevenden onder het puin te halen", zei Henry. "We hebben begrepen dat de plaatselijke ziekenhuizen, met name die van Les Cayes, worden overspoeld met gewonden."

Reddingswerkers en omstanders konden de afgelopen uren veel mensen levend onder het puin halen, maar er wordt wel rekening gehouden met meer slachtoffers door de zware aardbeving. De premier zegt dat sommige steden bijna volledig zijn verwoest. "Ziekenhuizen en infrastructuur zijn ingestort. Ik ga kijken wat er gedaan kan worden om te helpen."

De Amerikaanse geologische dienst USGS meldt dat de beving plaatsvond op 8 kilometer van de plaats Petit-Trou-de-Nippes op het schiereiland Tiburon, 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van 10 kilometer. Ook berichtte de USGS over een naschok met een kracht van 5.2.

STER reclame