Ajax heeft geen kind aan NEC en is na twintig minuten al klaar

Bekijk de samenvatting van Ajax-NEC (5-0)

Het was een bijna onwerkelijk begin van Ajax-NEC zaterdagavond. De tegenstand van de Nijmegenaren was zo ontzettend zwak dat het leek alsof er een amateurclub op bezoek was in de Johan Cruijff Arena. Binnen twintig minuten stond het al 4-0. De 5-0 eindstand viel vanuit NEC-perspectief daarom enorm mee.

NEC, afgelopen seizoen zevende in de eerste divisie, begon aan zijn rentree in de eredivisie met slechts drie spelers met eredivisie-ervaring, doelman Mattijs Branderhorst, Jordy Bruijn en ex-Ajacied Lasse Schöne, in de basis. Het team van coach Rogier Meijer wist aanvankelijk niet waar te lopen.

Sébastien Haller opende op aangeven van Noussair Mazraoui de score, Mazraoui kopte op aangeven van Dusan Tadic de 2-0 binnen, NEC-verdediger Bart van Rooij maakte een eigen goal en Tadic knalde de 4-0 tegen de touwen.

NEC-coach Meijer grijpt in

De vorige keer dat Ajax binnen 20 minuten 4 doelpunten voorstond in een eredivisieduel was op 14 augustus 1966. Johan Cruijff maakte destijds de 0-4 tegen het Utrechtse Elinkwijk in de 19de minuut. Ajax won dat uitduel, eveneens het openingsduel voor Ajax van het seizoen, met 0-7.

De gedachten gingen uit naar Ajax' 13-0 recordzege van vorig seizoen bij VVV. Ter vergelijking: bij die recordzege van 24 oktober 2020 stond het na 44 minuten pas 0-4. NEC-coach Meijer offerde zaterdag al na 25 minuten de Deense spits Magnus Mattsson op voor de ervaren Edgar Barreto. Dat bleek de redding van NEC.

Noussair Mazraoui en Sébastien Haller

Met de 37-jarige Paraguayaanse middenvelder kwam er meer rust in de ploeg. Aanvaller Jonathan Okita kreeg zelfs een kans na een foutje van Maarten Stekekenburg, maar miste. Ook zakte het tempo van Ajax zodanig dat het voor NEC makkelijker tegenhouden werd.

Gas terug in tweede helft

Alleen Tadic scoorde nog op aangeven van de niet zelfzuchtige Steven Berghuis na een rappe uitbraak. In de tweede helft kabbelde de wedstrijd naar het einde en gunde Ten Hag onder anderen aanvoerder Tadic rust. Verder leed bleef NEC bespaard. Ajax nam gas terug, kreeg nog een paar grote kansen, maar treffers bleven uit.

Zo begon regerend kampioen Ajax, een week na de 4-0 nederlaag tegen PSV in de strijd om de Johan Cruijff-schaal, het eredivisieseizoen met een overtuigende overwinning.

Kijk hieronder naar de reacties van Erik ten Hag, Steven Berghuis, Lasse Schöne en Rogier Meijer.