NOS NieuwsAangepast

Nederland overhandigt China wierookvat

Nederland heeft een uniek wierookvat teruggegeven aan China. Het vat stond sinds het begin van de twintigste eeuw op het terrein van de Nederlandse ambassade in Peking. Minister Verhagen van Economische Zaken overhandigde het vat op de eerste dag van zijn handelsmissie naar China.

Het vat stamt uit 1784 en stond decennialang onopgemerkt op het terrein van de ambassade. In 2010 liet de ambassade het vat onderzoeken. Uit de inscripties werd duidelijk dat het vat oorspronkelijk uit een vuurgodtempel komt. Dat is een tempel die gewijd is aan het beschermen van Peking tegen stadsbranden. Het vat wordt gegeven aan de enige vuurgodtempel die nu nog in Peking in gebruik is.

Verhagen zei bij de plechtigheid dat het teruggeven van het vat de goede band tussen China en Nederand benadrukt. "De band tussen onze landen gaat verder dan alleen handel. Zowel Nederland als China hebben een rijke culturele geschiedenis en zijn daar trots op. Dit gebaar staat symbool voor het respect dat Nederland heeft voor het Chinese culturele erfgoed."

Zonnepanelen

Verhagen is in China op een vierdaagse handelsmissie. Doel is om handelscontracten af te sluiten met Chinese overheden en bedrijven. Zo hebben Nederlandse en Chinese energiebedrijven al contracten gesloten die zo'n 100 miljoen euro kunnen opleveren.

Het zonnepaneelbedrijf Solar Elst, Europa's grootste leverancier van zonnepanelen, sloot een megaorder met het bedrijf Yinli uit de provincie Hebei. Solar Totaal kocht zonnepanelen met een capaiteit van 50 megawatt voor de markt in heel Europa. Ter vergelijking: de totale hoeveelheid zonne-energiecapaciteit die vorig jaar in Nederland is opgewekt is 30 megawatt.

Ook andere Nederlandse energiebedrijven hebben afspraken met Chinese bedrijven, waardoor de toetreding tot de Chinese markt gemakkelijker wordt.

Landbouwproducten

Verhagen heeft ook afspraken gemaakt over de export van Nederlandse landbouwproducten naar China. Hij deed dat met de directeur van de Chinese Voedselinspectiedienst. De controle aan de grens wordt eenvoudiger.

Vanaf nu gaan China en Nederland de import- en exportgegevens van landbouwproducten digitaliseren. Volgens Verhagen moet dat de papierwinkel voor voedingsmiddelenbedrijven die zaken doen met China aanzienlijk verminderen. "Ieder jaar worden er in Nederland een half miljoen papieren exportcertificaten voor landbouwproducten afgegeven. Digitale controle is sneller en accurater."

China is een interessante groeimarkt voor de Nederlandse landbouwindustrie. De laatste jaren kende het land talloze voedselschandalen. Die leidden ertoe dat de vraag van welgestelde Chinese middenklasse naar kwaliteitsproducten uit het buitenland snel toenam.

Sinds het melaninemelkschandaal, waarbij honderden Chinese baby's ernstig ziek werden, steeg de Chinese vraag naar melkproducten uit Nederland zelfs zo snel dat sommige Nederlandse supermarkten te maken kregen met tijdelijke tekorten.

Niet happig

Hoewel het bezoek van Verhagen als doel heeft zo veel mogelijk handelscontracten af te sluiten, is het Nederlandse bedrijfsleven niet happig op handel met Azië. Slechts tien procent ziet Azië als een belangrijke exportmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van Atradius, Nederlands grootste kredietverzekeraar, en exportvereniging Fenedex. Vooral het vinden van goede lokale contacten en het risico van kopiëren van producten zijn knelpunten.

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat Azië ook nooit een belangrijke exportmarkt zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl