Marleen van Iersel sluit haar loopbaan af met een nederlaag
NOS Sport

Afscheid in mineur voor beachvolleybalster Van Iersel

Op een zonnige vrijdagochtend in Wenen eindigde voor de 33-jarige beachvolleybalster Marleen van Iersel een internationale loopbaan van zestien jaar in mineur. In de achtste finale van de Europese titelstrijd boog ze, samen met haar tien jaar jongere partner Pleun Ypma, het hoofd voor het opkomende Nederlandse duo Raïsa Schoon en Katja Stam. "Het is jammer dat we niet ons beste spel hebben kunnen laten zien", reageerde de teleurgestelde Van Iersel na afloop.

Met de nederlaag (21-16, 21-15) sloot de veterane op het toneel van EuroBeachVolley Vienna 2021 haar laatste internationale titeltoernooi af. Over twee weken, tijdens de King of the Court in Utrecht, zet ze definitief een streep onder haar carrière.

Verdriet en opluchting

"Dit betekent het einde van een belangrijke periode uit mijn leven", zei Van Iersel aan de boorden van de Donau. "En afscheid nemen van iets dat je dierbaar is voelt nu eenmaal vreemd aan. Ik kijk met vreugde terug op mijn loopbaan, een tijd die me veel heeft gebracht. Het was een geweldige reis, die ik met een mengeling van verdriet en opluchting afsluit."

Marleen van Iersel op de Olympische Spelen van 2016

Van Iersel speelde sinds 2005 op het hoogste internationale niveau. Aan de zijde van Sanne Keizer werd ze in 2012 Europees kampioen. Drie jaar later, toen Madelein Meppelink haar partner was, herhaalde ze dat huzarenstukje.

Ook stond Van Iersel tweemaal op de Olympische Spelen. Tijdens Londen 2012 stuitte ze samen met Keizer in de kwartfinale op de latere winnaars, Kerry Walsh en Misty May. Op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro eindigde vier jaar later het olympische avontuur van Van Iersel en Meppelink in de achtste finale.

Donderslag

In de aanloop naar Tokio 2020 greep ze naast een startbewijs voor haar derde Zomerspelen toen haar dubbelpartner Joy Stubbe in augustus 2020 als een donderslag bij heldere hemel de stekker uit de samenwerking trok. De samenwerking met Ypma bleek te kort om Schoon en Stam in een rechtstreeks kwalificatieduel te verslaan.

Datzelfde koppel stoomde vrijdag door naar de halve eindstrijd van de EK. Na de overwinning op Van Iersel-Ypma wonnen de Nederlandsen in de kwartfinale ook van Isabel Schneider en Victoria Bieneck uit Duitsland: 21-19, 23-21. Zaterdag, in de halve eindstrijd, treffen ze het Letse tweetal Anastasia Kravcenkova-Tina Graudina.

Sanne Keizer en Madeleine Meppelink sneuvelden in de kwartfinale, waar Nina Betschart en Tanja Hüberli uit Zwitserland net te sterk bleken: 22-20, 21-19.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl