In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Magneetvisser stuit op kanon uit WO II met granaat er nog in

Magneetvissers hebben vanochtend bij het Friese dorp Peperga een oud stuk metaal boven water gehaald. Het bleek een deel van een bergkanon te zijn, dat dateert uit de Tweede Wereldoorlog.

De explosievenopruimingsdienst EOD trof ook nog een granaat aan in het kanon. Die is door de EOD tot ontploffing gebracht.

De experts van de EOD moesten flink tillen, het was een zwaar kanon:

Magneetvissers halen geladen kanon boven water

Het kanon werd opgevist uit De Lende door Ivan Hofstee en zijn familie. "De magneet klapte op een stuk ijzer. Toen voelden we om te kijken wat het zou kunnen zijn, maar het was erg groot en zwaar. We hebben het uit het water gehaald en toen bleek het een soort kanon te zijn. Dat verwacht je niet", zei Hofstee kort na de vondst tegen Omrop Fryslân.

Omdat Hofstee geen idee had wat hij boven water had gehaald, haalde hij de politie erbij, die vervolgens de EOD inschakelde.

De magneetvissers en de politie bekijken de mysterieuze buis

De granaat is vlak bij de vindplaats tot ontploffing gebracht. De kinderen van de magneetvisser mochten de ontploffing activeren door op de ontstekingsknop te drukken.

Hofstee en zijn familie vonden nog een groot voorwerp op de bodem van De Lende, maar dat bleek een verkeerspaal te zijn.

Advertentie via Ster.nl