SPS Media

Lars ten Caat (18) uit Glanerbrug wil met groen geverfd haar en kleurrijk gelakte nagels achter de kassa zitten. Maar de laknagels zijn een brug te ver voor de Jumbo-supermarkt in het Overijsselse dorp. Het verzoek om zonder gelakte nagels op zijn werk te verschijnen ging er bij de student niet in. Inmiddels heeft hij ontslag genomen.

Sinds een maand verft Lars zijn haar groen en lakt hij zijn nagels. De student is naar eigen zeggen een trotse lhbti'er en zijn groene haar en nagels zijn een uiting van die trots. "Ik kreeg veel positieve opmerkingen van klanten", vertelt hij aan RTV Oost.

Tot het moment dat er een klacht binnenkwam. Lars moest zich melden bij de bedrijfsleider. In het gesprek dat volgde, kreeg Lars de vraag of hij de nagellak wil weghalen. "Dat was om mij in bescherming te nemen", legt Lars uit.

Volgens Lars moest hij zich van de supermarkt aanpassen:

'Ze vinden dat Glanerbrug niet klaar is voor een jongen met nagellak'

Hij ging er niet mee akkoord. Lars wil, net als zijn vrouwelijke collega's, nagellak kunnen dragen als hij daar zin in heeft. Onlangs volgde er opnieuw een gesprek met de bedrijfsleider. Daar was ook de supermarkteigenaar bij aanwezig. "Dat was wel even schrikken."

In het gesprek werd aangegeven dat Glanerbrug niet klaar was voor een jongen met gekleurde nagels achter de kassa. "Ze wilden in de supermarkt het gemiddelde van de omgeving weerspiegelen", zegt Lars. "Als jongen met nagellak pas je daar dus blijkbaar niet bij."

Lars vindt het jammer dat hij nu stopt met zijn werk bij de supermarkt. "Ik heb hier veel leuke collega's", vertelt hij. Zelfs als hij alsnog te horen zal krijgen dat hij toch welkom is met gelakte nagels, voelt hij er weinig voor om terug te komen. "Ik zou me er toch niet meer helemaal welkom voelen."

Steunbetuigingen

Zijn moeder deelde op Facebook het nieuws dat haar zoon stopt bij de supermarkt. Dat leverde honderden steunbetuigingen op. Lars zegt er blij mee te zijn. Omdat er ook veel reacties uit zijn dorp Glanerbrug bij zitten, voelt hij zich extra gesterkt. "Al die reacties zijn voor mij het bewijs dat Glanerbrug er wel klaar voor is."

In een reactie laat Jumbo weten de situatie te betreuren. "Dit is geen landelijk beleid van Jumbo. Bij Jumbo vinden we dat we van en voor iedereen zijn en ons beleid is gericht op gelijke behandeling van iedereen. Alle medewerkers moeten zich bij ons thuis kunnen voelen, waarin je als medewerker mag zijn wie je bent." De supermarktketen zegt wel dat de vestiging in Glanerbrug een eigen personeelsbeleid heeft.

STER reclame