NOS NieuwsAangepast

Meer maatregelen tegen de droogte

De regenbuien van vandaag en gisteren werken het neerslagtekort bij lange na niet weg. Daarom neemt Rijkswaterstaat de komende dagen nog meer maatregelen tegen de droogte. Die kunnen gevolgen hebben voor de scheepvaart.

Op vijf bochten in de IJssel is al een ontmoetings- en inhaalverbod ingesteld voor grote schepen. De vaargeul tussen Arnhem en Zutphen is door de lage waterstand veel smaller dan normaal.

Wachttijden

Schepen kunnen door de lage waterstand minder zwaar worden beladen, waardoor er meer schepen in de vaart zijn. Dat kan tot langere wachttijden leiden bij sluizen in onder meer de Twentekanalen.

Ook zijn er in sommige waterschappen al beregeningsverboden voor boeren en worden dijken extra gecontroleerd.

Volgens staatssecretaris Atsma van Milieu nemen door de droogte de afvoer van rivieren en grondwaterstanden langzaam verder af. Ook de buien die de komende dagen nog gaan vallen, zullen daar geen verandering in maken.

Code

Door de regen van de afgelopen dagen geldt op de Veluwe en in de provincie Utrecht niet langer de code rood voor zeer groot brandgevaar. Voor het noorden van Limburg en het noordoosten van Noord-Brabant geldt die code nog wel.

Volgens de hulpdiensten moet er nog veel regen vallen voordat het gevaar voor natuurbranden helemaal is geweken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl