1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Amerikaanse Afghanistan-gezant naar Qatar voor onderhandelingen met Taliban

De Amerikaanse gezant voor Afghanistan, Zalmay Khalilzad, is naar Qatar om opnieuw met de Taliban te onderhandelen over de situatie in Afghanistan. Daar wint de islamitische terreurorganisatie snel terrein nu westerse landen hun troepen uit het land terugtrekken.

Khalilzad wil de Taliban ertoe aanzetten hun militaire offensief te stoppen, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Ook wil hij met hen onderhandelen over een "politieke regeling".

Ontmoetingen

Volgens het ministerie zijn er meerdere ontmoetingen gepland in Qatar. Ook met vertegenwoordigers van andere landen in de regio. Zij zullen aandringen op een staakt-het-vuren in Afghanistan. De gesprekken in de Qatarese hoofdstad Doha duren drie dagen.

Qatar is al langer het decor van onderhandelingen met de Taliban. Vorige maand waren in Doha ontmoetingen tussen de Afghaanse regering en leiders van de Taliban. Dat gebeurde in de maanden daarvoor ook regelmatig, maar de gesprekken hadden steeds weinig resultaat.

In 2019, toen toenmalig president Trump bekendmaakte het Amerikaanse leger sneller terug te trekken uit Afghanistan, maakten we deze uitlegvideo over de Taliban:

De Taliban - wie zijn dat eigenlijk?

Veel westerse landen zijn de afgelopen periode begonnen met het terugtrekken van hun troepen uit Afghanistan. In juni kwam er na bijna twintig jaar een einde aan de Nederlandse militaire aanwezigheid in het land. Het is de bedoeling dat alle Amerikaanse troepen voor het eind van deze maand zijn vertrokken.

Sinds het vertrek van de NAVO-troepenmachten zijn de Taliban aan een opmars bezig. De terreurbeweging heeft al meerdere grote Afghaanse steden ingenomen en lijkt daar nog niet mee klaar. Dit weekend zei een woordvoerder tegen Al Jazeera dat er voorlopig geen staakt-het-vuren zal worden gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl