NOS NieuwsAangepast

Van den Hende bisschop Rotterdam

Bisschop Hans van den Hende van Breda is benoemd tot de nieuwe bisschop van Rotterdam. Met zijn 47 jaar is hij de jongste bisschop van Nederland. Van den Hende volgt op 2 juli Ad van Luyn op, die als 75-jarige met emeritaat gaat.

Het Vaticaan heeft de benoeming van Van den Hende door paus Benedictus vanochtend bekendgemaakt.

Van den Hende werd in 2006 hulpbisschop van Breda en een jaar later volgde zijn benoeming tot bisschop. Hij is geboren in Groningen, waar hij in 1991 tot priester werd gewijd.

Behoudend

Van den Hende staat bekend als behoudend. In 2010 zette hij in Breda oecumenische vieringen stop die door protestanten binnen het bisdom werden bezocht. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.

Begin dit jaar werd hij als getuige gehoord in een misbruikzaak binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het slachtoffer wil achterhalen of het bisdom van Breda nalatig is geweest met het nemen van maatregelen om seksueel misbruik te voorkomen.

Toewijding

De Nederlandse bisschoppen zijn "dankbaar en verheugd met de benoeming van mgr. Van den Hende". "Wij kennen mgr. Van den Hende als een bescheiden en sympathieke man die met zeer veel toewijding, loyaliteit en betrokkenheid werkzaam is bij zijn bisdom in Breda", schrijven ze in een persbericht.

Het is nog niet bekend wie Van den Hende opvolgt in Breda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl