NOS Sport

Mol en Sørum zorgen voor Noorse primeur met olympisch goud in beachvolleybal

De olympische titel in het beachvolleybal voor mannen is een prooi geworden voor het Noorse duo Anders Berntsen Mol en Christian Sørum. In de gedroomde finale was het als eerste geplaatste duo in twee sets te sterk voor de als tweede geplaatste Russen Oleg Stojanovskij en Vjatsjeslav Krasilnikov: 21-17, 21-18.

Mol/Sørum werd in 2018 Europees kampioen in Den Haag. Sindsdien regen de Noren de titels aaneen. Mol en Sørum grepen ook in 2019 en 2020 de Europese titel.

Alleen bij het laatste WK moesten de Noren genoegen nemen met het brons. Het goud bij dat WK in Hamburg ging naar Stojanovskij en Krasilnikov. Passend dus dat de olympische finale een clash werd tussen de regerend Europees en de regerend wereldkampioen.

Ontzetting bij Vjatsjeslav Krasilnikov in de olympische finale beachvolleybal.

De Russen pakten direct het initiatief, maar nadat Mol per ongeluk op de enkel van Krasilnikov was geland, raakten de wereldkampioenen dat kwijt. Krasilnikov bewoog minder en de Noren profiteerden. Hij liet z'n enkel enkele keren met ijs behandelen, maar het mocht niet baten.

Op weg naar de olympische titel - de eerste Noorse medaille in het beach volleybal - waren Mol en Sørum in de achtste finales verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Nederlanders Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en ook daarna stonden ze geen set meer af.

Brons naar West-Afrikaans getint Qatar

Het brons ging naar Cherif Younousse en Ahmed Tijan uit Qatar. Zij versloegen de Letten Martins Plavins en Edgars Tocs in twee sets: 21-12, 21-18.

Ahmed Tijan omhelst Cherif Younousse na de gewonnen troostfinale van het olympisch beachvolleybaltoernooi.

Het is de eerste medaille voor de Golfstaat in het beachvolleybal, met dank aan de in Senegal geboren Younousse en de geboren Gambiaan Tijan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl